Правильний догляд за волоссям та професійні поради від лікарів-трихологів

Правильний догляд за волоссям та професійні поради від лікарів-трихологів Bogomolets Clinic
Правильний догляд за волоссям та професійні поради від лікарів-трихологів
Автор статті:
Свистак Анна Павлівна
Лікар дерматолог, трихолог

Досвід роботи в клініці понад 7 років.

Жодна інша частина тіла не виражає наш внутрішній світ так яскраво і повно, як волосся. Брутальний мачо чи елегантний джентльмен, романтична панночка чи пристрасна жінка – завдяки зачісці можна довершити будь-який образ, який відображатиме саме вашу індивідуальність.

Зовнішній вигляд волосся – це без перебільшення показник здоров’я. Здорове волосся, як і здорова посмішка, завжди було і буде асоціюватися з успішністю та високим соціальним статусом людини. Звісно, що створити вдалий імідж та прикрасити зовнішність здатне тільки доглянуте волосся.

В ім’я краси і здоров’я волосся та шкіри голови трудяться лікарі-трихологи. Це фахівці вузького профілю, які глибоко знаються на анатомії та фізіології волосистої частини голови і майстерно володіють сучасними техніками лікування волосся. Висококваліфікований трихолог гармонійно поєднує в собі три професійні якості: глибокі знання дерматолога; філігранна точність хірурга;естетичний смак косметолога.

Тож якщо ви відчули, що втрачаєте смак до життя, втомилися як ніколи і перестали відчувати радість від сімейних стосунків, роботи чи улюбленої справи – прийшов час привести до ладу волосся.

Таємне життя волосся – структура, періоди росту і фактори впливу

Незважаючи на здатність сигналізувати про зміни в організмі, волосся живе своїм власним життям. Воно володіє унікальною трьохшаровою структурою:

  • Кутикула – зовнішній шар, який складається з безлічі лусочок і забезпечує захист волосся від зневоднення.
  • Кортекс – центральний шар, який є найтовстішим і відповідальний за колір та форму волосся.
  • Медула – внутрішній шар, який забезпечує терморегуляцію шкіри голови і надає волоссю силу.
     

Кожна волосина переживає три періоди свого існування:

  • Анаген – фаза активного росту, яка триває від 2 до 5 років. Весь цей час волосина росте і досягає максимальної довжини.
  • Катаген – фаза оновлення, яка починається через 2,5-3 місяці після завершення росту і досягнення максимальної довжини волосся. В цей час відбувається фізіологічне випадіння волосся.
  • Телоген – фаза спокою, що триває 3 місяці. В цей період волосяні фолікули відпочивають, щоб набратися життєвих сил і дати початок новому волоссю.

Волосся дуже чутливе до впливу зовнішніх факторів, які пошкоджують структуру і суттєво змінюють його якість:

  • Ультрафіолет. Сонячне випромінювання не тільки прискорює фотостаріння шкіри та збільшує ризик появи злоякісної родимки меланоми – а й псує волосся.
  • Високі температури. Спека і побутові прилади (фен, плойка) руйнують кератин і роблять волосяні стрижні беззахисними.
  • Низькі температури. Перепади температур на вулиці і в приміщенні зневоднюють волосся і роблять його сухим та ламким. Тому в морозну погоду не нехтуйте шапкою чи теплою хусткою.
  • Фарбування з освітленням. Змінюючи природну пігментацію, фарба також порушує структуру волосини і пошкоджує щільність лусочок.
Проблеми з волоссям та причини їх виникнення Bogomolets Clinic

Основні проблеми волосся та їх причини

Погіршення якості та зменшення кількості волосяного покриву голови може бути як результатом нестачі певного вітаміну чи мікроелементу, так і симптомом соматичного захворювання. Нижче ми назвемо найбільш загальні проблеми, які бувають з волоссям, та назвемо базові причини їх виникнення.

Потоншання і випадіння волосся – часто виникає внаслідок залізодефіцитної анемії, гіпотиреозу (недостатньої секреторної функції щитоподібної залози) та гормонального дисбалансу, на фоні хронічного стресу, після перенесеної респіраторної інфекції (зокрема, COVID-19).

Ламкість волосся і посічені кінчики – розвиваються в результаті зневоднення через внутрішні порушення або несприятливі чинники довкілля.

Жирне та сухе волосся – виникає через надмірну або недостатню секреторну функцію сальних залоз, може супроводжуватися появою лупи та мати комбіновану форму (жирні корені і сухі кінчики).

Лупа – порушення роботи сальних залоз, яке часто поєднується з інфекційним ураженням дріжжоподібними грибами Malassezia і викликає аномально швидке злущування епітелію.

Рання сивина – виникає в молодому віці через генетичну схильність, успадковану від батьків.

Захворювання шкіри голови – найпоширенішими є псоріаз та лишай, обидва характеризуються рясними лускатими утвореннями.

Сучасні методи лікування та відновлення волосся

Сучасна трихологія перемагає облисіння і пошкодження волосся за допомогою новітніх препаратів, неінвазивних апаратних методів, малоінвазивних ін’єкційних методик і мікрохірургічних технік:

  1. Трансплантація волосся безшовним методом FUE – радикальний і найбільш прогресивний спосіб лікування алопеції, що полягає у поштучній пересадці власних графтів пацієнта (волосяних фолікулів з волосиною) і робить пасма густішими в 2,5 рази.
  2. Плазмотерапія (PRP-терапія) – точкове введення в шкіру голови власної плазми пацієнта, збагаченої тромбоцитами, яка живить волосяні фолікули і особливо ефективно працює з тонким волоссям.
  3. Мезотерапія – мікроін’єкційне зволоження і живлення шкіри голови та волосяних фолікулів, яке пролонговане в часі і чудово поєднується з плазмотерапією.
  4. Кріотерапія – обробка волосистої частини голови рідким азотом з температурою -196°C, який ефективно усуває надлишок шкірного сала і лупу, поліпшує живлення фолікулів і активізує ріст волосся.

Коли волосся потребує лікування у трихолога

В житті вашого волосся може виникнути ситуація, коли його зовнішній вигляд погіршується, а домашній догляд перестає бути ефективним. Зазвичай таку проблему не можна передбачити і вона трапляється в найбільш непідходящий час – саме тоді, коли красиве волосся є вашим союзником на шляху до взаємних стосунків або успішної кар’єри.

Вам обов’язково потрібно звернутися за допомогою до лікаря-трихолога, якщо ви помітили наступні симптоми, котрі не зникають при застосуванні домашніх засобів і тривають від кількох тижнів до кількох місяців:

  • втрата здорового блиску, пружності та еластичності волосся;
  • свербіж, почервоніння, виникнення ран та кірочок на шкірі голови;
  • сухість, ламкість і посічені кінчики волосся;
  • надмірне випадіння і втрата звичайної густоти волосся;
  • утворення залисин і безволосих ділянок (алопеція);
  • лущення шкіри голови та поява лупи (себорея);
  • грибкова інфекція, що супроводжується свербежем, висипанням і втратою волосся на ураженій ділянці голови (трихофітія). 
Міфи про волосся Bogomolets Clinic

ТОП-5 популярних міфів про волосся

Міф №1. Здорове волосся взагалі ніколи не випадає

Це неправильне твердження – бо наше волосся живе, а тому регулярно росте, випадає і відновлюється. Справа тут не в самому випадінні, а в його обсязі. Фізіологічно нормальним вважається випадіння волосся у кількості 50-100 на добу. Це відповідає 10-15% від усього обсягу волосся за 3 місяці. Потрібно також враховувати, що у одних людей волосся від природи густіше, а у інших рідше. Тому діапазон норми не є сталим: хтось втрачає 5%, а хтось 15% волосся.

Міф №2. Часте миття голови призводить до випадіння волосся

Частота миття голови – дуже особиста і залежить від індивідуальної потреби. Адже всі ми маємо різну довжину і тип волосся. Сальні залози шкіри голови у кожного працюють по-своєму і на їх секреторну активність впливає конституція людини, швидкість обміну речовин та наявність дерматологічного захворювання. До того ж, жителі великих міст зазнають більшого впливу забруднюючих факторів (смогу, вихлопних газів, кіптяви) ніж ті, хто проживає у сільській місцевості.

Зазвичай довге волосся потребує миття один-два рази на тиждень: воно довше зберігається чистим і сухим, тому частіший графік може його зневоднити. В той же час коротке волосся без найменшої для нього шкоди можна мити хоч щоденно: воно швидше масніє.

Міф №3. Регулярне підстригання покращує ріст волосся

Це недоведений факт. Адже з одного фолікула народжується лише одна волосина. А те, що відбувається з нею нагорі – зокрема, підстригання – може вплинути на якість, але жодним чином не впливає на кількість волосся.

Стосовно довжини – справа в тому, що у кожної людини є свій особистий максимум: та довжина, після досягнення якої волосся ламається і далі не росте. Саме на таку довжину волосяний стрижень отримує поживні речовини і виглядає пружним та еластичним. Ця максимальна довжина волосся обумовлена генетикою. Тому у когось генетична фаза росту досягає 30 см, а у когось не росте далі 15 см.

Міф №4. Натуральні засоби для волосся завжди безпечніші

Це не зовсім так. Оскільки такі популярні засоби як настоянка червоного перцю здатні викликати сильне подразнення шкіри, опіки та навіть контактний дерматит. Замість активізації росту волосся людина ризикує отримати протилежний результат, тобто випадіння.

Міф №5. Косметологічні процедури відновлюють волосся миттєво і безпечно

Це не завжди так, бо косметологія передусім маскує недоліки, а не відновлює структуру. Особливо це стосується таких салонних процедур як кератинове вирівнювання і ламінування, що миттєво надають волоссю розкішного вигляду.

Сам по собі кератин є основним структурним білком нашого волосся, нігтів та зубів. І  у складі професійної доглядової косметики (шампунів, кондиціонерів, масок) є цінним компонентом. Але техніка його нанесення при кератиновому випрямленні передбачає застосування формальдегіду в комбінації з високою температурою, що особливо травмує пористе і ламке волосся з посіченими кінчиками.

Дерматологи-трихологи безліч разів стикаються на практиці з такими випадками, коли волосся людини потребує екстреного і тривалого лікування саме через кератинове випрямлення чи ламінування.

Щоденний догляд за волоссям Bogomolets Clinic

Поради щодо повсякденного догляду та профілактики пошкодження волосся

Догляд за волоссям та шкірою голови – це постійна робота над своєю зовнішністю, яку можете виконати тільки ви самі. Але якщо ви візьмете наші поради за щоденне правило – то невдовзі турбота про себе з повсякденної рутини перетвориться на справжнє задоволення.

Від волосся вашої мрії вас відділяють усього 3 кроки – запам’ятайте їх та впевнено крокуйте до краси та здоров’я:

Крок 1. Правильне миття голови

Розповідаємо по пунктам, як правильно мити голову, щоб отримати якісне та тривале очищення:

  • мийте волосся теплою (не гарячою) водою, а кінчики ополіскуйте холодною водою;
  • вичавлюйте шампунь не одразу на волосся – а на долоню, де його можна попередньо змішати з водою;
  • наносіть шампунь на добре змочене волосся – це допоможе розподілити засіб рівномірно;
  • уникайте інтенсивного шкрябання шкіри голови нігтями, навіть якщо у вас лупа – лише акуратні масажні рухи пучками пальців, щоб не травмувати волосяні фолікули;
  • кондиціонер застосовуйте після кожного миття голови, тримаючи всього 1-2 хвилини – його легка формула діє поверхнево і робить волосся блискучим, м’яким та слухняним без обтяження;
  • бальзам-ополіскувач або маску використовуйте один-два рази на тиждень, наносячи не менше ніж на 3-5 хвилин – це поживний засіб, який проникає глибше і забезпечує тривале зволоження, живлення, запечатування пошкоджених ділянок кутикули;
  • добре змивайте шампунь, а кондиціонер чи бальзам-ополіскувач вимивайте не так ретельно – це допоможе зберегти пасма гладенькими та слухняними надовше.

Крок 2. Догляд за волоссям після миття

Правильне завершення водних процедур попередить випадкові пошкодження, тримайтеся наступних процедур для свого волосся:

  • мокре волосся не витирайте, а обережно промакуйте рушником з натуральної тканини – він добре вбирає вологу і не травмує кутикулу;
  • не розчісуйте і не заплітайте вологе волосся, щоб не пошкодити;
  • якщо не дуже поспішаєте на ділову зустріч чи побачення – краще утримайтеся від використання фена або плойки;
  • сушіть волосся по ходу його росту (згори донизу) – це вбереже лусочки кутикули  від кошлатення, а волосяні стрижні від тьмяного вигляду.


Крок 3. Щоденний захист волосся від зовнішніх факторів

Уважне ставлення до волосся кожного дня берегтиме його природну красу. Наведемо ряд щоденних рекомендацій, які допоможуть вам зберегти здоровий вигляд:

  • перебуваючи на активному сонці, носіть головний убір – він залишається найефективнішим захистом від пошкодження ультрафіолетом та теплового удару;
  • не перебувайте на сонці з немитою головою – бо себум (шкірне сало) та зовнішній бруд посилюють вплив УФ-променів на волосся;
  • якщо не можете обійтися без термоукладки – обов’язково користуйтеся засобами з термозахистом, які збережуть волосся від пошкодження високою температурою та сухим повітрям;
  • утримуйтеся від занадто тугих кіс та хвостів – такі зачіски хоч і зручні, але здатні призводити до вогнищевої алопеції.

Коротке і довге. Пряме і хвилясте. Натуральне і фарбоване. Незалежно від структури і довжини, волосся потребує догляду – правильного домашнього та професійного, які збережуть природну красу і здоров’я на довгі роки.

Місце, де естетичні бажання людини і реальні потреби її волосся знаходять гармонійне рішення – це TRICHOLOGY CENTER та BOGOMOLETS CLINIC. Створений лікарями вузького профілю, наш медичний центр спеціалізується виключно на діагностиці та лікуванні волосистої частини голови. Застосовуючи новітні технології та високий особистий професіоналізм, лікарі-трихологи лікують і відновлюють волосся та шкіру голови.

Отримати індивідуальні поради по догляду за волоссям та обрати ефективне лікування ви можете безпосередньо на прийомі в клініці або дистанційно  в режимі онлайн-консультації.

 

Схожі статті

Стаття
Монгольська пляма – це вроджений пігментний невус сіро-блакитного, синюшного, іноді зеленуватого...
More Button
Стаття
ЩО ТАКЕ ГЕМАНГІОМА І НАСКІЛЬКИ ВОНА НЕБЕЗПЕЧНА? Існує помилкове твердження, що гемангіома –...
More Button

Записатись на консультацію