Рак шкіри та його ранні ознаки

Ранні ознаки раку шкіри Bogomolets Clinic
Рак шкіри та його ранні ознаки
Автор статті:
Кравець Кіра Ігоревна
Дерматоонколог

З 2011 – лікар-дерматоонколог BOGOMOLETS CLINIC. Досвід в дерматології більше 13 років. Автор та викладач курсів тематичного удосконалення для лікарів: курси з дерматоонкології, «Дерматоскопія новоутворень шкіри».
 

Зміст статті:
  1. Що таке рак шкіри
  2. Види раку шкіри
  3. Фактори ризику
  4. Ранні ознаки раку шкіри
  5. Як самостійно розпізнати рак шкіри
  6. Діагностика раку шкіри
  7. Профілактика раку шкіри
  8. Лікування раку шкіри

Рак шкіри – найбільш «вдячне» з усіх онкологічних захворювань. Бо, на відміну від пухлинних процесів внутрішніх органів або крові, не розвивається глибоко в тканинах і не вражає увесь організм – а виникає локально на поверхні шкіри і завдяки цьому добре візуалізується. Тим самим надаючи людині достатньо часу для того, щоб помітити його на початкових стадіях та вирішити пройти діагностику і лікування.

Але навіть така особливість може не врятувати від важких наслідків, якщо ігнорувати перші ознаки раку шкіри і тривалий час залишатися без професійної медичної допомоги.

Як же запобігти раку шкіри і як його лікувати у разі виникнення? Про це та багато іншого – в нашому лонгріді, присвяченому одному з найпоширеніших онкологічних захворювань.

Що таке рак шкіри

Рак шкіри – це збірна назва злоякісних новоутворень шкірного покриву. На ранніх стадіях локалізується у верхніх шарах епідермісу: це неінвазивна форма з найсприятливішим прогнозом, так званий рак на місці (in situ). Проте без належного лікування пухлина здатна проростати вглиб тканин, досягаючи кровоносних та лімфатичних судин – і переходити в інвазивну форму з агресивним перебігом.

Пухлина може утворитися в результаті злоякісного переродження родимки, але також здатна виникати на незміненій шкірі. Тому для успішного лікування необхідно правильно встановити діагноз та ідентифікувати новоутворення за типом. Адже кожен вид має свої особливості та вимагає індивідуального підходу.

Види раку шкіри

Злоякісні пухлини шкіри класифікують на три основні види:

  1. Базальноклітинний рак шкіри або базаліома – найбільш розповсюджена пухлина шкіри, яка розвивається з базального шару епідермісу. Особливість базаліоми полягає в тому, що вона повільно росте і дуже рідко дає метастази. Тому складнощі з її лікуванням виникають тільки через локалізацію. Адже типовими місцями появи базаліоми є голова та природні вигини обличчя: спинка і крила носа, повіки, скроні, вуха. Тому хірургічне лікування базаліоми має бути радикальним, але водночас естетичним.
  2. Плоскоклітинний рак шкіри або карцинома – другий за поширеністю і агресивністю тип раку, який бере початок з клітин плоского епітелію. Виникає на відкритих ділянках обличчя і тіла: щоках, грудях, плечах, кистях рук.
  3. Меланома або злоякісна родимка – достатньо рідкісний, проте найбільш загрозливий з усіх різновид раку шкіри, який виникає з меланоцитів (пігментних клітин). Від попередніх відрізняється швидким ростом, агресивним перебігом і схильністю до метастазування навіть у тих випадках, коли сама меланома (первинна пухлина) ще невеликих розмірів.

Фактори ризику

Природа наділила людську шкіру унікальними властивостями. Вона запам’ятовує всі екстремальні події, які трапилися з нею ще в далекому дитинстві (передусім сонячні опіки) – і зберігає інформацію про них протягом всього життя людини. Вона також кумулює, тобто накопичує ті речовини, які поглинула у великій кількості – перш за все, сонячну радіацію.

Сам по собі сонячний ультрафіолет не є для нас шкідливим. Він потрібен нашому організму для життя. Для нормального перебігу тих біохімічних процесів, завдяки яким тіло повноцінно функціонує. Але через глобальне потоншання озонового шару ультрафіолет в певному спектрі випромінювання діє на шкіру як канцероген.

І коли шкіра зазнає негативного впливу зовнішніх або внутрішніх факторів – давній опік запускає процеси фотостаріння і хронічного запалення, а накопичений ультрафіолет перетворюється на справжній токсин для організму і піддається поверхневій мутації.

Тому саме феноменальна пам'ять і відмінна кумулятивність нашої шкіри роблять її вразливою до дії тих факторів, які підвищують ризик виникнення раку: 

  • засмага, отримана на активному сонці або в солярії без використання сонцезахисних засобів;
  • сонячні опіки з утворенням пухирців (особливо ті, які було отримано в дитячому віці);
  • хронічні запальні процеси шкіри, які змінюють її структуру і створюють сприятливі умови для переродження;
  • регулярне травмування шкіри, родимок і родимих плям (розчісуванням, голінням, одягом, прикрасами, подразнюючими речовинами в процесі самолікування);
  • присутність на тілі більше 50 родимок (щоб вирахувати загальну кількість, треба порахувати родимки на руці, а тоді помножити цю цифру на 6 – дві руки, дві ноги, груди та спина);
  • гормональні зміни (вагітність, захворювання щитоподібної залози, менопауза у жінок);
  • імунодефіцитні стани організму (на фоні перенесених інфекційних хвороб, хронічних захворювань, цукрового діабету);
  • передракові стани шкіри (насамперед актинічний кератоз і диспластичні невуси);генетична схильність до злоякісних процесів шкірного покриву (синдром родинних диспластичних невусів або FAMMM-синдром).
Ранні ознаки раку шкіри на тілі

Ранні ознаки раку шкіри

Щоб помітити загрозу на ранніх стадіях, потрібно знати, як виглядає рак шкіри. І хоча його клінічні прояви доволі неспецифічні, бо схожі на загальні пошкодження шкірного покриву, що часто трапляються в побуті – але їх поведінка видає злоякісний характер:

  • поява на чистій поверхні шкіри безболісного вузлика чи ранки, який довго не загоюється (кілька місяців поспіль);
  • поява кірочки на вузликах чи ранках, яка самостійно відпадає і знову з’являється;
  • зміни існуючої родимки (змінюються колір, величина, загальний вигляд);
  • поява нової родимки, зовнішній вигляд якої відрізняється від усіх інших;
  • кровоточивість новоутворених ранок, видозмінених або нових родимок.

Варто пам’ятати, що перелічені ознаки можуть з’являтися не лише на поверхні шкіри – а й на слизових оболонках рота, прямої кишки чи геніталій. Плоскоклітинна карцинома шкіри також вражає червону облямівку губ та зовнішні статеві органи, а меланома – нігтьову пластину і навіть склеру ока.

Чи болить рак шкіри?

Ми завжди реагуємо на біль як на тривожний дзвіночок, який повідомляє нам про проблеми зі здоров’ям того чи іншого органу. Дійсно, будь-який запальний процес завжди супроводжується болем – але підступний рак далеко не завжди видає себе больовими відчуттями:

  • базаліома – часто викликає шкірний свербіж;
  • плоскоклітинна карцинома шкіри – частіше за всі інші новоутворення викликає свербіж і біль;
  • меланома – в більшості випадків не свербить і не болить.

Як самостійно розпізнати рак шкіри

Оскільки базаліома, плоскоклітинна карцинома та меланома – це візуальні патології, то симптоми раку шкіри нескладно самостійно помітити неозброєним оком. Допоможе в цьому зручний алгоритм самодіагностики – ABCDE, який наші дерматоонкологи інтерпретували як АКОРД меланоми. В кожній літері АКОРДу зашифровано ознаку злоякісного переродження і всіх їх варто запам’ятати:

А – асиметрія (неоднакова величина половинок, якщо розділити новоутворення уявною лінією навпіл);

К – край (рвані краї з зазубринками);

О – окрас (нерівномірний розподіл пігменту, чергування темніших і світліших ділянок, поява вкраплень іншого кольору, знебарвлення);

Р – ріст (збільшення в розмірах);

Д – динаміка (всі динамічні зміни, які відбуваються з новоутворенням протягом певного часу – зміна кольору, розмірів, структури, випадіння волосся в місці дефекту, лущення шкіри, поява кірочок, тріщин, виразкування, кровоточивість і т.д.).

Коли потрібно звертатися до лікаря?

Зазвичай люди рідко хвилюються через дрібні дефекти шкіри. Адже вони не сверблять, не болять і взагалі не викликають ніякого фізичного дискомфорту. Однак за цими нібито нешкідливими ознаками може ховатися потенційна загроза раку.

Помітивши у себе або близької людини хоча б один з ранніх симптомів злоякісного процесу шкіри, не гайте дорогоцінного часу. Звертайтеся за консультацією до дерматолога або дерматоонколога. Ваші рішучі дії можуть врятувати життя ще раніше, ніж це зробить лікар.

Діагностика раку шкіри

Найчастіше дерматолог чи дерматоонколог встановлює діагноз на прийомі під час огляду. В рутинній практиці застосовуються чотири основні методи діагностики раку шкіри:

  1. Дерматоскопія – візуальна оцінка шкірного покриву за зовнішніми ознаками під 10-кратним оптичним збільшенням. Проводиться під час огляду за допомогою ручного дерматоскопа і може бути оптичною, цифровою або епілюмінесцентною.
  2. УЗД шкіри – візуалізація шкіри і підлеглих тканин за допомогою ультразвукового сканера. Застосовується для визначення глибини проростання пухлини в дерму і підшкірну жирову клітковину, якщо є підозра на інвазивний ріст.
  3. Гістологічне дослідження – біопсія фрагменту тканини з метою виявлення ракових клітин та визначення типу пухлини. Виконується під мікроскопом. Може бути одночасно як діагностичним, так і лікувальним методом (патогістологічне дослідження цілого новоутворення, видаленого під час операції).
  4. Імуногістохімічне дослідження (ІГХ) – більш поглиблена частина патогістологічного дослідження, яка використовує хімічну реакцію антиген-антитіло. Застосовується у тих випадках, коли первинний діагноз вимагає ще точнішої морфологічної верифікації.

Профілактика раку шкіри

Для того, щоб не пропустити небезпечні зміни шкіри та отримувати сонячний ультрафіолет в безпечній терапевтичній дозі, дорослим і дітям варто дотримуватись наступних рекомендацій:

  • якщо у вас на тілі багато родимок – пройдіть очну консультацію дерматолога для оцінки факторів ризику та створіть персональну карту родимок на апараті FotoFinder, яка дозволить помічати найменші зміни стану шкіри;
  • якщо у вашому сімейному анамнезі траплялися випадки меланоми або раку шкіри – оглядайте себе з дзеркалом 1 раз на місяць та обов’язково проходьте профілактичний огляд у дерматолога з дерматоскопією кожні 6-12 місяців.

Особливо потрібно звернути увагу, якщо у вас світлі очі, волосся та шкіра, яка погано засмагає або обгорає – захищайте себе за допомогою рекомендацій, наведених нижче;

  • в сонячну погоду обмежте перебування на відкритому сонці до 15 хвилин на день;
  • влітку обирайте час для прогулянок під сонцем до 10 або після 16 години;
  • виходячи з дому, не забувайте про сонцезахисні окуляри та головний убір, який достатньо закриває лице;
  • носіть одяг світлих кольорів з натуральних тканин, який відбиває УФ-опромінення, а не притягує його;
  • користуйтеся сонцезахисним кремом з фактором захисту SPF 50+ і вище (такі засоби необхідно наносити на обличчя та тіло кожні 3-4 години);
  • ділянки шкіри, які раніше зазнавали опіків, особливо ретельно захищайте від сонячних променів.

Такого графіку і часу достатньо, щоб запустити в організмі синтез природного вітаміну D, необхідного для засвоєння кальцію і зміцнення кісток та суглобів – але недостатньо, щоб спричинити розвиток раку шкіри.

Діагностика та лікування раку шкіри

Лікування раку шкіри

Рак шкіри, на відміну від інших видів раку – повністю виліковний. На ранніх стадіях, коли це ще неінвазивний рак шкіри in situ, його можна позбутися за одну операцію. Але обов’язковою умовою для такого результату є регулярна самодіагностика, огляд у дерматолога і вчасно проведене лікування.

Початкова стадія раку шкіри легко діагностується і безслідно лікується за допомогою малоінвазивної хірургічної операції за методом Моса. Про колишню небезпеку вам нагадуватимуть не рубці, бо в більшості випадків їх немає – а усвідомлення того, що завдяки своєму правильному рішенню та вчасній діагностиці ви врятували себе від загрози.

Мікрографічна операція за Мосом (Mohs-хірургія) – це прогресивний метод оперативного лікування раку шкіри, який має беззаперечні переваги для пацієнта:

  • радикальне лікування первинних і рецидивуючих пухлин шкіри;
  • високотехнологічне видалення раку шкіри у поєднанні з хорошим естетичним результатом;
  • висічення патологічної тканини в повному обсязі;
  • максимальне збереження здорових тканин з метою уникнення рубця на обличчі;
  • точна інтраопераційна діагностика (кріоконсервація і гістологічне дослідження зрізів патологічної тканини відбувається безпосередньо під час операції);
  • гістологічно підтверджена чистота країв резекції (хірургічне висічення триває, допоки не буде досягнуто повної відсутності ракових клітин в післяопераційній рані);
  • зменшення ризику рецидивів до 1%.

 

Будь-яке шкірне утворення, яке здається вам підозрілим і викликає занепокоєння, необхідно показати дерматологу чи дерматоонкологу. 

Тільки спеціаліст вузького профілю може безпомилково ідентифікувати рак шкіри, відрізнивши його від інших новоутворень за допомогою клінічної симптоматики, дерматоскопії, а у складних випадках – гістологічного або імуногістохімічного дослідження.

Тому тільки своєчасний візит до лікаря є гарантією того, що правильний діагноз буде встановлено на ранніх стадіях – а медичне втручання стане мінімальним і головне максимально ефективним.
 

Схожі статті

Стаття
Щоб помітити рак шкіри на ранніх стадіях, потрібно знати основні його клінічні прояви та поведінку, яка видає злоякісний характер.
More Button
Стаття
Щоб помітити рак шкіри на ранніх стадіях, потрібно знати основні його клінічні прояви та поведінку, яка видає злоякісний характер.
More Button
Стаття
Щоб помітити рак шкіри на ранніх стадіях, потрібно знати основні його клінічні прояви та поведінку, яка видає злоякісний характер.
More Button

Записатись на консультацію