5 приводів для перевірки родимок у вашої дитини

5 приводів для перевірки родимок у вашої дитини — Фото 1

У більшості випадків родимки (пігментні невуси) на тілі дитини не повинні викликати підвищеної стурбованості: закономірно, що нові родимки з'являються в дитячому та підлітковому віці. Родимки ростуть паралельно з ростом дитини – і це теж нормально. Іноді вони стають малопомітними або зовсім зникають. Такі зміни не повинні викликати батьківської тривоги, це звичайні процеси. Коли ж слід насторожитися і звернутися до лікаря? Які ознаки можуть вказувати на меланому (злоякісну пухлину, схожу на звичайну родимку)?

 

Дуже рідко родимки з'являються у грудних дітей. Виняток – вроджені невуси і плями, з якими дитина вже з'явилася на світ.

Активно починають проявлятися родимки у дітей у віці від шести місяців до двох років – найчастіше це відбувається в результаті тривалих щоденних прогулянок, під час яких малюк отримує чималу порцію сонячного випромінювання.

Наступний пік появи новоутворень припадає на період від п'яти до семи років – коли дитина починає кардинально змінюватися, як у вазі, так і у зрості, тому зовсім не дивно, якщо у неї стане родимок трохи більше, ніж раніше.

Ну і, звичайно ж, підлітковий вік, коли гормони б'ють ключем, починається період статевого дозрівання, який, відповідно, супроводжується рядом видимих змін, і родимки в цьому переліку не виняток.

Розвиток злоякісної меланоми у дітей – досить рідкісне явище. Не дивлячись на це, в деяких випадках варто показати дитину дерматологу, щоб розвіяти усі сумніви. Виявлена на ранній стадії меланома має всі шанси бути повністю вилікуваною. 

 

5 приводів для перевірки родимок у вашої дитини


Приводом для візиту до лікаря повинні стати наведені нижче зміни родимки: 

1. Видозміни існуючої родимки. Поступовий ріст родимки разом з ростом дитини – нормальне явище. Потемніння або навпаки освітлення родимки також є природними процесами. А ось стрімкий ріст та/або зміна форми родимки, є тривожним дзвіночком. Приводом для занепокоєння також є родимка, що змінилася та яка з вигляду явно відрізняється від всіх інших розташованих поруч родимок дитини.

Висновок: Необхідно показувати дерматологу будь-які родимки, що швидкоплинно змінюються або ті родимки, які виглядають інакше, ніж інші.

2. Родимки випуклої форми, що мають рвані (нерівні) краї або неоднорідний колір. Якщо родимка на тілі вашої дитини має круглу опуклу форму, рожевий, червоний або коричневий колір, то така родимка може бути невусом Шпіца. Це безпечна родимка. Опукла поверхня родимки може бути гладкою або шорсткою. Характерною рисою невуса Шпіца є підвищена кровоточивість при найменшій травматизації. Але меланома теж може кровоточити, лущитися, мати неоднорідний колір (більше одного кольору). Будь-яка плямочка, яка потрапляє під опис вище, повинна бути оглянута дерматологом за допомогою дерматоскопа. Тільки висококваліфікований лікар зможе відрізнити невус Шпіца від меланоми. У деяких випадках дерматолог може прийняти рішення про видалення такої родимки.

Висновок: Якщо у вашої дитини є опуклі новоутворення або родимки з рваними краями нерівномірного кольору – необхідно показати їх дерматологу. 

3. Кровоточива родимка. Опуклу родимку можна легко пошкодити, якщо ж родимка кровоточить без видимої причини її необхідно обстежити. Приводом для занепокоєння повинна стати родимка, яка виглядає як відкрита рана. У такому випадку потрібно негайно звернутися до лікаря. 

Висновок: Якщо у вашої дитини є родимка, яка стала схожою на відкриту рану або ж кровоточить – необхідно негайно показати її дерматологу.

4. Множинні родимки. Для дитини чи підлітка поява нових родимок нормальне явище. У період дорослішання дитина може набути приблизно від 12 до 20 нових родимок. Однак якщо у вашої дитини вже є більше 50 родимок, необхідно спостерігатися у дерматолога. Австралійські вчені встановили, що більше половини пацієнтів з меланомою у віці від 15 до 19 років мали, як мінімум, 100 родимок на тілі. 

Висновок: Дитина, що має понад 50 родимок на шкірі повинна спостерігатися у дерматолога не рідше, ніж раз на півроку-рік. Виявлена на ранній стадії меланома може бути повністю вилікувана. 

5. Родимка великого розміру. Більшість родимок мають круглу або овальну форму і не перевищують розміру гумки на кінчику олівця. У деяких дітей родимки можуть бути більшого розміру. Гігантська родимка може займати велику поверхню шкіри дитини. Зазвичай діти народжуються вже з таким типом родимок. Наявність великої або гігантської родимки підвищує ризик розвитку меланоми та інших проблем зі здоров'ям. Під великий ризик потрапляють саме маленькі діти.

Висновок: Дитина, що має велику або гігантську родиму пляму повинна спостерігатися у дерматолога.

Перевірка родимок в дитинстві може залишитися здоровою і корисною звичкою на все життя. Самостійний огляд своїх родимок за допомогою системи АКОРД та перевірка родимок, що викликають занепокоєння у дерматолога може навчити вашу дитину бути уважною до свого здоров'я.

 

5 приводів для перевірки родимок у вашої дитини

 

P.S. На замітку батькам! Дітям до 3-х років прямі сонячні промені протипоказані! Звичайно, сонце необхідно для дитини, наприклад, для синтезу вітаміну D (при профілактиці рахіту та ін.), однак для отримання добової норми досить перебувати на вулиці в сонячну погоду всього лише 20 хвилин на день. Якщо ми говоримо про засмагу – то дітям вона протипоказана. Три і більше сонячних опіків, отриманих в дитинстві, збільшують ризик розвитку меланоми в дорослому віці. Намагайтеся гуляти з дитиною в ранковий або вечірній час, коли сонце не таке агресивне, а вдень захищайте шкіру дитини одягом, головним убором і сонцезахисним кремом.

 

Записатись на консультацію