Тандем косметолог-пластичний хірург: за і проти

Тандем косметолог-пластичний хірург: за і проти — Фото 1

Журнал «Les Nouvelles Esthetiques» №5, 2005

 

Метою нашої розмови з лікарем-хірургом вищої категорії, головним лікарем Клініки пластичної хірургії Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець Ольгою Василенко було ще раз торкнутися такого делікатного питання, як взаємодія пластичного хірурга та лікаря-косметолога.

 

Чи завжди в роботі косметолога потрібна допомога пластичного хірурга?
- Звичайно ж, ні!

А коли може виникнути потреба в такому творчому об'єднанні?
- Тоді, коли всі терапевтичні косметологічні методи і методики вже не допомагають досягнути очікуваного пацієнтом покращення зовнішності, коли процес фізіологічного старіння вступає в протиріччя з молодістю душі, коли еластичні та колагенові волокна назавжди втрачають свою пружність.

Що ж тоді робити косметологу?
- Своєчасно порадити звернутися до кваліфікованого пластичного хірурга.

А хіба потрібні пластичному хірургу поради косметолога? Може, рішення має прийняти сам пацієнт?
- Безперечно, рішення завжди приймається особисто пацієнтом і лише після того, як зважені всі можливі позитивні ефекти та ризики, але без союзу з косметологом правильне післяопераційне ведення пацієнта неможливе. Тож якщо косметологу допомога пластичного хірурга може знадобитися лише епізодично - пластичному хірургу допомога косметолога потрібна завжди!

А коли косметолог може повертатися до роботи з пацієнтом після пластичної операції?
- Якщо ми говоримо про пластичну операцію на обличчі, скажімо, пластику повік, то до звичайного підтримуючого косметичного режиму можна повертатись уже через місяць. Косметичний режим, тобто кількість і якість здійснюваних процедур, має бути зміненим за рекомендацією пластичного хірурга в післяопераційному періоді. До речі, досвідчені косметологи роблять дуже мудрий крок: коли виникає потреба, вони самі приводять своїх клієнтів до нашої клініки і разом з ними отримують медичні поради, разом оцінюють професіоналізм і досвідченість хірурга. Це значно підвищує репутацію косметолога в очах клієнта та об'єднує їх на майбутнє.

А яка операція є найменш ризикованою і найбільш ефективною?
- На це запитання важко відповісти однозначно. Найбільш ефективною є та операція, яка потрібна пацієнту, нормалізує його психоемоційний стан і дозволяє вирішити проблему відчуття самого себе і зовнішнього вигляду. Для когось це  швидка,  амбулаторна пластика повік, яка позбавляє ненависної припухлості і набряків над чи під очима. Для інших – відновлення форми молочних  залоз або передньої черевної стінки (живота) після пологів, можливість відчути себе  сексуальною  і  привабливою як для себе, так і для чоловіка. А для наших маленьких пацієнтів-«чебурашок», у яких відстовбурчені вушка не прикриваються навіть довгим волоссям – це можливість за кілька днів назавжди забути про знущання однолітків і ходити з гордо піднятою головою.

Я так зрозуміла, що вікових обмежень щодо проведення втручань у вашій клініці немає?
- Це не зовсім так – пластичні операції за медичними показання ми, скажімо, з приводу вади розвитку вушних раковин, ми робимо після повного завершення їх росту, тобто у віці 6-7 років (власне перед школою), а у пацієнтів дуже похилого віку навіть пластика обличчя в комбінації з лазерними процедурами вже не виявлятимуть того ефекту, який буває у віці 40-55 років.

Чи проводяться оперативні втручання з метою «омолодження» у віці 30-35 років?
- Спираючись на власний досвід роботи пластичним хірургом, можу стверджувати, що жирові грижі повік найефективніше усувати за принципом: чим  раніше – тим краще. Це пояснюється тим, що жирова клітковина затримує досить велику кількість рідини, яка розтягує шкіру, різко зменшуючи її еластичність. М'язи втрачають пружність і вже не здатні стримувати випинання жирових «мішків». Утворюється замкнене коло. Деякі фахівці кажуть пацієнтам, що це патологія нирок або серця, а насправді потрібно лише видалити жирові грижі, і все повернеться на своє місце - і зовнішній вигляд, і гарний настрій.

Яким чином можна змінити форму очей?
- Форму повік і розріз очей можна трошки змінити, коли зовнішній кутик ока розташований нижче внутрішнього, і очі набувають форми «Арлекіна». У цьому випадку можна провести т. зв. кантопексію. Але цілком змінювати форму очей не варто – людина дуже звикає до свого відображення у дзеркалі, і його зміни підсвідомо бентежать її, з часом викликаючи навіть психоемоційні зриви. За наявності т. зв. епікантуса - складочки на верхній повіці у внутрішньому кутику ока (монголоїдні повіки), корекція верхніх повік також проводиться – окремо або з «підтяжкою» лоба, якщо до цього є показання.

Чи можна «зробити» форму обличчя «під замовлення», на приклад, як у Шер?
- Кожна людина - це особливе творіння природи, і я вважаю, що, коригуючи вікові зміни обличчя, слід лише трохи зміни ти форму виличних ділянок, підборіддя або шиї, залишаючи людину схожою на себе у віці приблизно 30-35 років. Це дуже позитивно впливає як на пацієнта, так і на його найближче оточення. Робити пацієнтів як дві краплі води схожими на когось – це не зовсім доречно, потрібно зберігати індивідуальність у будь-якому випадку.

Чи варто проводити декілька оперативних втручань одночасно?
- Для економії часу ми рекомендуємо пацієнтам робити симультанні операції – «кругову підтяжку» з «круговими» (обидві) або «одиничними» (верхня  або  нижня) повіками. Можна також виконати   корекцію   кінцевого відділу носа, підборіддя або акцентувати  виличні  ділянки. У будь-якому  випадку я  дотримуюсь принципу: не нашкодь. Якщо пацієнт здоровий, і оперативне втручання триває не більше 4 годин – проведення симультанних операцій можливе.

А як визначити оптимальний час проведення «кругової» пластики обличчя, за який жінка може отримати найбільш ефективний і тривалий результат?
- Якщо понад місяць увечері жінку не задовольняє вигляд її обличчя, а біля вуха утворилася стійка зморшка, то це один з основних показників доцільності оперативного втручання.

Які  методики  найчастіше застосовуються в клініці з метою усунення вікових ознак?
- Як правило, доводиться робити розширену «підтяжку» в ділянці скронь, шиї, щік. Пацієнтам із провисанням шкіри підборіддя здійснюється субментальна пластика – втручання на поверхневому м'язі шиї. У деяких випадках лікування комбінується з проведенням лазерних процедур, які дозволяють позбавитись розширених судин.

Як впливає вага пацієнтів на ефективність операцій з «підтяжки» обличчя?
- Будь-який хірург надасть перевагу пацієнту з незначним відкладенням підшкірно-жирової клітковини - і післяопераційний період проходитиме швидше, і набряки  будуть меншими.  Тому перед операцією майже завжди рекомендується  зменшити  вагу. У людей з вираженим підшкірно-жировим шаром краще проводити ліпосакцію підборіддя і овалу обличчя в комбінації з контурною ін'єкційною пластикою носощічних складок.

Від ваших пацієнток я чула, що при проведенні таких операцій ви особливо «наголошуєте» на шиї...
- Дивлячись на пацієнтку, я завжди запитую себе: «А чи сподобалися б такі зміни зовнішності мені?». Я справді роблю «наголос» на шиї, бо таким чином даю можливість жінці залишити відкритою зону декольте ще впродовж декількох років.

Скільки часу триває подібна операція і як довго необхідно перебувати в стаціонарі?
- Як правило, така операція триває біля 3-4 годин. Проводиться вона під наркозом, причому застосовуються якісні сучасні анестетики, тому вже через кілька годин пацієнти можуть іти додому. Приїжджі затримуються у нас протягом 2-4 діб. Зазвичай після такої операції упродовж 3-4 тижнів краще не потрапляти на очі близьким та знайомим, від яких ви бажаєте приховати факт її проведення. Якщо ви впевнені в собі та не переймаєтеся через сторонні підозрілі погляди, вимушена ізоляція триватиме не більше 12-14 днів.

Чи можна прискорити процес післяопераційного загоєння?
- Так, для цього рекомендуються фізіопроцедури: палейротерапія, лазеротерапія, застосування легкого масажу і масок.

Наскільки тривалим є ефект від операції?
- Як правило, його вистачає на 8-12 років, а іноді й довше, якщо пацієнт дотримується рекомендацій лікаря. Зараз так багато різних консервативних методик, що повторну операцію частіше проводять не за показаннями, а на настійну вимогу пацієнта. Це пов'язане з тим, що він пам'ятає свої відчуття під час минулого втручання та відчуває новий приплив життєвих сил приблизно через місяць після нього.

Кажуть, що після пластичної операції людина ніби «помолодшала». Це справді так?
- Не зовсім. Вона посвіжішала, стала більш впевненою у собі, почала дивитися на світ іншими очима, відчула юність у душі. У неї з'явилася «родзинка»... Але якщо люди на не навчиться радіти кожному дню, навіть її приваблива зовнішність не справлятиме  враження на оточуючих. Тому багато залежить не лише від пластичного хірурга, а й від оптимізму найближчого оточення пацієнта.

Що важливіше: бажання пацієнта чи переконання хірурга?
- Я впевнена, що діяти лише за бажанням пацієнта не можна. Потрібно ретельно зважити можливості  операційної  техніки, очікувані результати, витрачені кошти і час, потрібний для від новлення. Якщо всі складові присутні - це чудово, і тоді сміливо можна братися до роботи: ефективний результат забезпечений. А повна злагода між пацієнтом і хірургом – це на 50% запорука успіху. Ніщо не допомагає пацієнту в процесі одужання більше, ніж взаєморозуміння  з хірургом і його високий професіоналізм.

Що ж потрібно для того, щоб якомога довше підтримувати молодість і красу?
- Безумовно, вести здоровий спосіб життя і боротися з гіподинамією. Постійно використовувати креми, маски, взимку робити пілінги, влітку користуватися сонцезахисними засобами із SPF не менше 15-30. Якщо з'явилися мімічні зморшки, можна двічі на рік робити ін'єкції Диспорту, для корекції носощічних складок проводити ін'єкційну пластику. Курси мезотерапії підтримають «сяйво» шкіри. Я впевнена, що лише професійний тандем кваліфікованого пластичного хірурга і косметолога дозволить нашим пацієнтам у будь-якій ситуації почуватися впевнено і мати неперевершений вигляд.

 

Олена КІСЛІЦИНА

Записатись на консультацію