Літо – час відпусток, відпочинку та засмаги

Літо – час відпусток, відпочинку та засмаги — Фото 1

Журнал «Дім і сім'я» №3 (79) 2012

 

Засмага – найспекотніша тема літа. Чи можна, вирвавшись у відпустку, відмовити собі в задоволенні «посмажитись» на пляжі? Адже засмагле тіло сьогодні вважається символом краси і здоров'я. Втім, в останньому ствердженні варто засумніватися...

 

Надмірний ультрафіолет не тільки прискорює старіння шкіри, але й серйозно збільшує ризик таких небезпечних шкірних хвороб, як меланома та рак шкіри. Що треба знати, щоб їх уникнути, розповідає заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор, головний лікар Інституту дерматології і косметології Ольга Богомолець.

 

В останні роки спостерігається тенденція зростання онкологічних захворювань шкіри. У тому числі раку, який являє собою злоякісну пухлину, що розвивається в епітеліальній тканині шкіри.

У загальній структурі онкологічних захворювань по частоті злоякісні пухлини шкіри за останні 10 років з третього  місця пересунулись на перше. Серед злоякісних новоутворень шкіри найбільш часто зустрічається базальноклітинний рак, рідше – плоскоклітинний рак, меланома, і пухлини, що розвиваються з придатків шкіри.

Рак шкіри виникає переважно на відкритих частинах тіла, більше 70% пухлин розвивається на обличчі та шиї. Улюбленими місцями розташування пухлини є лоб, ніс, кути очей, скроневі області і вушні раковини. Меланома частіше вражає тулуб і ноги.

Пік захворюваності на рак шкіри раніше припадав на вік від 60 років, сьогодні ж хвороба значно помолодшала і може трапитися у людей навіть 18-річного віку.

 

Причини розвитку раку

Серед причин, які можуть привести до розвитку раку шкіри – на першому місці безперечно - вплив сонячних променів або ультрафіолету та сонячні опіки, а також іонізуюче опромінення, тривалий термічний вплив, хімічні та механічні травми, наявність хронічних запальних процесів шкіри, хронічні виразки. До раку шкіри більш сприйнятливі люди зі світлою шкірою, блакитними, зеленими або сірими очима, світлим волоссям, веснянками – це спадкоємці людей скандинавського типу, що не мають генетично закладеного захисту від сонця. Не меншим фактором ризику є і спадковість: якщо у членів родини було діагностовано меланому або рак шкіри, слід хоча би раз на рік відвідувати дерматолога.

Для тих, хто полюбляє штучну засмагу, слід пам’ятати, що засмага в солярії є значно більш шкідливою, ніж засмага на відкритому сонці. За даними зарубіжних експертів ультрафіолетове навантаження на шкіру в солярії збільшується в 10 разів у порівнянні з природною засмагою. Також, проведені епідеміологічні дослідження дозволили довести, що сонячні опіки, отримані в дитячому віці, збільшують ризик розвитку меланоми, а сонячні опіки у дорослих підвищують ризик розвитку раку шкіри. У більшості країн Європи дітям і підліткам відвідування соляріїв заборонено.

 

Симптоми раку шкіри

Зазвичай, хвороба починається з появи маленької рожевої плямочки, рідше – кількох. Найчастіше в таких випадках починають застосовувати протизапальний крем, після чого пляма, начебто, зникає. Але потім вона з'являється знову, на ній виникає невелике ущільнення: ямочка в центрі або валик по периметру. Може проявитися легке лущення, потім – кірочка, кровоточивість. Хоча рак шкіри розвивається не так швидко, як меланома, не можна зволікати зі зверненням до лікаря. На початковій стадії з хворобою можна впоратися однією амбулаторною процедурою. Якщо час втрачено і новоутворення розповзлося, проросло в глибину, потрібно системне лікування, включаючи опромінення.

 

Діагностика

Первинна самодіагностика – відповідальність кожної людини, адже до лікаря необхідно звертатися лише за умови появи первинних ознак переродження або при наявності інших факторів ризику.

Клінічна діагностика – звичайний огляд кваліфікованим лікарем. В більшості випадків для встановлення попереднього діагнозу раку шкіри або меланоми немає потреби в проведенні додаткових діагностичних процедур.

Дерматоскопічна діагностика – проводиться у випадках, коли для встановлення клінічного діагнозу лікарю не вистачає інформації, та при потребі нагляду за новоутворенням у динаміці. Метод дозволяє не травмуючи новоутворення визначити особливості меж, розташування пігменту та зафіксувати існуючий стан новоутворення, щоб мати можливість порівняти зміни, які відбудуться за певний період часу. В Інституті дерматології і косметології доктора Ольги Богомолець застосовується найновітніша методика та обладнання для ранньої діагностики переродження родимок та виявлення раку шкіру – комп’ютерна епілюмінесцентна дерматоскопія (КЕД) «MoleMax», що визнана досягненням в дерматології. Дана методика дозволяє лікареві проаналізувавши дані, отримані в процесі КЕД, зробити висновок про природу клітин новоутворення та ступінь ризику переродження, і надати рекомендації щодо тактики спостереження чи методів лікування.

Гістологічна діагностика – дозволяє встановити остаточний діагноз і визначити подальшу тактику лікування та прогноз щодо перебігу хвороби. Лікар-гістопатолог під мікроскопом оцінює тип клітин, з якого створено новоутворення, ступінь їх зрілості та агресивності, глибину залягання пухлини та визначає, чи в повному обсязі новоутворення видалено (за чистотою країв гістологічного препарату).

 

Лікування захворювання

Лікування раку шкіри переважно оперативне – хірургічне, радіо або кріохірургічне . В якості додаткового методу використовується променева терапія. Методів хірургічного лікування досить багато і вибір залежить від багатьох факторів, як топічних (місця розташування пухлини), так і від гістологічних і клінічних особливостей раку.

Променева терапія показана у випадках, коли неможливо видалити пухлину хірургічно в силу особливостей її розташування (в кутку ока, на носі і т.п.), при цьому ефективність променевої терапії порівняна з хірургічними методами.

Прогноз захворювання при своєчасному виявленні раку сприятливий – після успішного видалення пухлини достатньо перебувати під диспансерним контролем у дерматолога-онколога.

 

Основні заходи профілактики

  • Виняток тривалого впливу прямих сонячних променів (ультрафіолету) на шкіру. Цього можна досягти кількома способами. По-перше, за допомогою одягу: обличчя і шию добре захищають широкополі капелюхи, тіло – лляний або бавовняний світлий одяг. По-друге, за допомогою сонцезахисних кремів. Це ефективний засіб захисту від сонця відкритих ділянок шкіри (обличчя, шия, руки). Але слід уникати перебування під прямими сонячними променями з 11 до 16 години, особливо на морі, в тропічних і субтропічних країнах. В цей час сонце дуже активне, сонцезахисні креми можуть захистити від засмаги й опіку, але ризик розвитку меланоми або раку шкіри не знижується.
  • Дотримання заходів особистої гігієни при роботі з професійними шкідливими речовинами (канцерогенними речовинами, що потрапляють на шкіру).
  • Своєчасне лікування запальних процесів шкіри, виразок. Недопущення хронічних травм, рубців.
  • Своєчасне видалення бородавок, папілом, інших доброякісних утворень на шкірі висококваліфікованими лікарями.
  • Негайне звернення до лікаря при появі хоча б однієї із ознак захворювання.

 

Міжнародний День Меланоми в Україні

18 травня 2012 року відбувся День Меланоми в Україні за участю Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів (УАЛДВК) та Інституту дерматології і косметології доктора Ольги Богомолець. Україна є однією з 34 країн Європи, які приєднались до панєвропейського проекту. Одночасно у 28 містах України 77 лікарів оглянули 4576 людей із малозабезпечених родин на предмет виявлення злоякісних новоутворень на шкірі. За результатами цьогорічного обстеження в Україні виявлено 61 меланому, 187 раків шкіри, 749 осіб були направлені у спеціальні онкологічні заклади.

Найбільша кількість виявлених онкозахворювань у столиці – із 1800 обстежених виявлено 12 меланом та 62 раки шкіри, а також у Севастополі – 4 меланоми та 13 раків шкіри. Вінницька та Рівненська області також потрапили у список, де найбільше виявлено злоякісних новоутворень: 5 меланом, 9 раків шкіри та 4 меланом і 4 раки шкіри відповідно.

Проведення Дня меланоми в Інституті дерматології і косметології доктора Ольги Богомолець в Києві суттєво технологічно відрізнялося від проведення аналогічних оглядів по Україні. Застосування унікального програмного забезпечення проекту Дистанційної Діагностики Родимок та ІТ-технологій дозволило найдосвідченішим лікарям Інституту за один день допомогти сотням пацієнтів. Варто зазначити, що з 4576 пацієнтів 820 осіб було обстежено в Інституті чотирма високопрофесійними лікарями, тобто, один лікар дистанційно оглянув 205 людей, ще двоє лікарів контролювали діагностику. Залучення дистанційної технології дозволяє покращити роботу лікаря і збільшити його працездатність та допомогти більшій кількості людей. Адже незважаючи на велику кількість обстежених у цей день, це тільки 0,01% від 45 000 000 населення України.

 

Літо – час відпусток, відпочинку та засмаги

Записатись на консультацію