Фактори ризику появи гемангіом і локалізація уражень

Фактори ризику появи гемангіом і локалізація уражень — Фото 1

Відсутність достовірно підтвердженої теорії етіопатогенезу гемангіом призвела до появи і обговорення ролі різних факторів ризику, що призводять до появи гемангіом у дітей.

Імовірність народження дітей з гемангіомами від матерів у віці до 25 років майже в 3 рази менше, ніж у матерів старше 25 років.

Найчастіше гемангіоми з'являються у недоношених дітей, що народилися з вагою менше 1500 гр.

У новонароджених жіночої статі гемангіоми зустрічаються в три рази частіше, ніж у новонароджених чоловічої статі.

Зниження рівня кортикостероїдів у плода та новонародженого, а також вік матері роблять значний вплив на виникнення гемангіом у дітей і можуть бути віднесені до факторів ризику розвитку гемангіом.

Серед факторів ризику, що сприяють появі гемангіом у дітей раннього віку, родова травма плода не має принципово важливого значення.

 

Анатомічна локалізація гемангіом має ключове значення у визначенні:

  • прогнозу розвитку захворювання;
  • ризику формування ускладнень;
  • термінів початку лікування;
  • вибору тактики лікування.

Гемангіоми можуть розташовуватися на будь-яких ділянках шкіри і слизових, у внутрішніх органах, кістках. Переважна більшість гемангіом розташовується на відкритих ділянках тіла.

Найбільш часта локалізація уражень (до 70%) – це зона обличчя, волосистої частини голови, шиї і порожнини рота. На інші локалізації – тулуб і кінцівки, статеві органи – відповідно доводиться до 30%.

За місцями улюбленої локалізації гемангіоми розподіляються по мірі спадання наступним чином: обличчя – 56%, голова – 9%, нижня кінцівка – 9,4%, шия – 5%, верхня кінцівка – 4,4%, спина – 6%, груди – 3,6%, тулуб – 3,6%, живіт – 1,5%, статеві органи – 1,5%.

При розташуванні гемангіом на обличчі, перше місце займають щоки, потім чоло, ніс і губи.

Ураження нижньої губи зустрічаються в три рази частіше, ніж верхньої губи, а ураження нижньої кінцівки – вдвічі частіше, ніж верхньої кінцівки.

Множинні гемангіоми, де поєднуються різні локалізації, складають 15-60% від загального числа пацієнтів з гемангіомами. Кількість поєднаних уражень останнім часом значно збільшилася.

Найбільш часто при множинному ураженні мають місце дві гемангіоми (60%). Три і чотири ураження зустрічаються відповідно в 20% і 11%. Ще рідше (9%) – зустрічаються множинні ураження з наявністю 6-200 новоутворень.

Дуже важливо у випадку, якщо гемангіома розташовується біля життєво важливих органів – на голові (очі, нос, вуха, ротова порожнина), в зоні молочних залоз або статевих органів, невідкладно проводити лікування, так як гемангіома може привести до порушення функцій життєво важливих органів.

 

Фактори ризику появи гемангіом і локалізація уражень

Записатись на консультацію