Як вберегтися від раку шкіри

Як вберегтися від раку шкіри — Фото 1

ВЕЧІРНІЙ КИЇВ

 

Меланома – один з видів раку шкіри. Якщо інші види раку шкіри, такі як плоскоклітинний рак та базаліома, майже не смертельні, не дають метастазів та з ними людина може співіснувати досить довго, то меланома – найбільш агресивний вид. Метастази при цьому виді раку можуть з’явитись протягом року.

 

Уже 9 років в Україні відзначають День меланоми ( у цьому році 13 квітня). У цей день українці мають змогу прийти та перевірити родимку абсолютно безкоштовно. За словами Ольги Богомолець, заслуженого лікаря України, народного депутата, голови Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України, мета проведення таких днів – виявити якомога раніше випадки меланоми. Так, за 2016 рік у День меланоми було обстежено понад 95 тис. українців, з них у 222 виявлено меланому та у 647 – інші види раку шкіри.

До речі, українці можуть бути оглянуті дерматологами, причому абсолютно безкоштовно, не лише у День меланоми, а й у будь-який інший у закладах державної та комунальної форми власності.

На що звернути увагу, щоб не пропустити меланому? Пані Богомолець говорить, що потрібно запам’ятати лише єдине слово «АКОРД» (ознаки переродження родимки), де а – асиметрія (безпечна родимка має бути симетричною), к – контур (краї у нормальної родимки мають бути чіткими, а не рваними), о – окрас (будь-які зміни в окрасі, його нерівномірність свідчать про те, що родимку терміново слід показати фахівцю), р – розмір (якщо родимка почала збільшуватися, то це погано), д – динаміка (поява корочок чи кровоточивості свідчать про погане).

Слід пам’ятати, що меланома – це хвороба, яка забирає тисячі життів щороку.

Ольга Богомолець пояснює: якщо діагностовано меланому на першій стадії, то достатньо буде її хірургічного видалення та спостереження. Якщо ж більш пізня стадія, то потрібно буде вже проходити хіміотерапію. А це – гроші, та й шанси на вилікування суттєво зменшуються.

Сергій Коровін, доктор медичних наук, хірург-онколог, завідувач науково-дослідного відділення пухлин шкіри та м’яких тканин Національного інституту раку, зазначає, що у випадку видалення меланоми на першій стадії пацієнт має шанси вижити у наступні 10 років 90–100%.

Провокує меланому сонце. Тому українцям можна дати поради:

- самостійно оглядати родимки на початку і наприкінці літа;

- не перебувати на сонці з 10 до 16 години;

- захищати шкіру від сонця одягом з натуральних тканин;

- не заклеювати родимки пластиром.

Зважаючи на зайнятість українців, щоб перевірити родимку 13 квітня йти кудись необов'язково. Достатньо сфотографувати родимку, яку хочете перевірити та надіслати фото на емейл: info@rodinki.com.ua. На фото уважно подивляться лікарі, які беруть участь в акції до Дня меланоми, та зв'яжуться з вами. 

 

Ярослава ЗОЛОТЬКО

Записатись на консультацію