Контагіозний молюск (Molluscum contagiosum)

Контагіозний молюск (Molluscum contagiosum) — Фото 1

Контагіозний молюск (Molluscum contagiosum) − вірусна інфекція, викликана одним із вірусів групи віспи, яка переважно вражає шкіру. Найбільш часто вона проявляється у дітей дошкільного та шкільного віку та людей з порушеннями імунної системи.

 

При нормальній імунній відповіді зазвичай зникає по закінченню декількох місяців або років і не чинить серйозних неприємностей. Тому лікування необхідно не у всіх випадках. Інфекція передається при безпосередньому контакті із хворим або через забруднені предмети вжитку. Найбільш сприйнятливими до вірусу є люди з порушеннями імунної системи.

Шкірні прояви при контагіозному молюску представлені папульозними утвореннями від 1 мм до 1 см в діаметрі, рожевого відтінку із пупковидним вдавленням в центрі. При натискуванні на вузлик із нього може виділятися «сирна» пробка.

Для видалення контагіозного молюску застосовується ряд методів, в Інституті дерматології та косметології доктора Богомолець насамперед застосовується радіохвильовий метод та кріодеструкція. При незначних розмірах утворень можливе застосування лазеротерапії. Всі методи направлені лише на корекцію наслідків, однак безпосередньо саму причину (вірус) не ліквідують, тому можлива поява нових елементів. В такому разі дитина потребує консультації суміжних спеціалістів (інфекціоніст, імунолог).

Дитячий хірург на консультації підбирає відповідний метод видалення, а також, за необхідності, рекомендує консультації додаткових спеціалістів.

 

Контагіозний молюск (Molluscum contagiosum)

Записатись на консультацію