Атопічний дерматит

Атопічний дерматит — Фото 1

Атопічний дерматит – хронічне захворювання, що розвивається переважно у дітей, має рецидивуючий перебіг, супроводжується висипаннями, сверблячкою, підвищеною чутливістю до подразників. Передбачається генетична схильність до розвитку захворювання (в сімейному анамнезі є бронхіальна астма, сезонний риніт, алергічна кропив'янка).

 

Захворюваність на атопічний дерматит зростає. Цьому сприяє екологічна обстановка, неякісні продукти харчування, відмова від грудного вигодовування, раннє введення прикорму. До факторів, що погіршують стан захворювання належать контактні подразники і алергени, надлишкове тепло, груба тканина (шерсть), тісний одяг, сухе повітря, домашній пил.

У більшості дітей відбувається регресія захворювання в підлітковому віці, але у деяких захворювання набуває хронічний рецидивуючий перебіг. Клінічна картина захворювання відрізняється в залежності від віку дитини.

Атопічний дерматит у немовлят виникає на щоках, підборідді, сідницях, часто вражаються розгинальні поверхні рук та ніг. Висипання червоного кольору, є лущення, осередки ексудативні та мокнучі.

Атопічний дерматит у дітей старшого віку. Типове ураження згинальних поверхонь шкіри (підколінної та ліктьової ямок, шиї, кистей, гомілок). Висипання супроводжуються сверблячкою, розчісування призводить до потовщення шкіри, вона набуває сіруватого кольору.

Атопічний дерматит у дітей старшого віку і дорослих. Відрізняється невеликою кількістю клінічних ознак. Характерно уражаються згинальні поверхні. Часто виникає дерматит верхніх повік, проявляється почервонінням, лущенням шкіри навколо очей, шкіра тіла суха, збільшений шкірний малюнок на долонях.

Ускладненнями в будь-якому віці є приєднання вторинної інфекції (золотистий стафілокок, грибкова інфекція), підвищується сприйнятливість до вірусних захворювань, виникає гіперпігментація шкіри. Діти можуть бути неспокійні, погано спати вночі, можливі емоційні проблеми і порушення поведінки.

 

Атопічний дерматит

 

Лікування захворювання підбирається індивідуально, залежно від клінічних проявів і віку дитини.

Дуже велике значення має правильний раціон харчування. При грудному вигодовуванні мама повинна стежити за власним харчуванням, не вживати продукти, що містять барвники, консерванти, копченості, шоколад, мед. Не потрібно поспішати з введенням прикорму, якщо дитина нормально набирає вагу, то перший прикорм потрібно вводити не раніше шестимісячного віку дитини, починати з невеликих порцій і протягом двох тижнів довести до необхідної кількості. Вводити потрібно один продукт для того, що б простежити за реакцією шкіри на новий продукт і, в разі його непереносимості, скасувати.

Найчастішою причиною розвитку захворювання є алергія на білки коров'ячого молока, чому сприяє раннє переведення дитини на штучне вигодовування. Можлива алергічна реакція на білок (глютен) злакових продуктів (пшениця, жито, овес). Якщо підозра на непереносимість глютену підтверджена, необхідно використовувати безглютенові і безмолочні каші, наприклад, рисову, гречану, кукурудзяну. Батькам необхідно вести харчовий щоденник, де потрібно записувати продукти, зміни в стані дитини.

Дуже важливо правильно доглядати за шкірою дитини. Вода для купання повинна бути теплою (37-38С), не потрібно додавати в воду відвари череди або ромашки, вони додатково сушать шкіру. Можна пом'якшувати воду за допомогою відвару льону, додавання крохмалю, застосування емоліентів (масло у воді) для ванн. Не рекомендується користуватися звичайним милом для очищення шкіри, перевагу краще віддати спеціалізованим дерматокосметичним засобам для атопічної шкіри. Після купання шкіру не терти, а акуратно промокнути натуральним бавовняним рушником і обов'язково нанести спеціальний зволожуючий засіб для сухої та атопічної шкіри. При регулярному використанні зволожуючих засобів швидше проходить загострення захворювання, продовжується ремісія, зменшується свербіж.

 

Батькам необхідно пам'ятати:

  • не можна використовувати без призначення лікаря гормональні засоби
  • необхідно одягати дитину в одяг з натуральних тканин (бавовна, шовк)
  • не використовувати одяг з неякісними барвниками
  • уникати інтенсивного потіння (температура в кімнаті 21-22С)
  • не стелити килими або килимові покриття
  • не використовувати побутову хімію
  • не використовувати пір'яні подушки і ковдри, пуховики.

 

Основні правила необхідно дотримуватися тривалий час. Здоров'я вам і вашим дітям!

Записатись на консультацію