5 правил літньої відпустки

5 правил літньої відпустки — Фото 1

Засмага – найспекотніша тема літа. Чи можна, вирвавшись у відпустку, відмовити собі в задоволенні «посмажитись» на пляжі? Адже засмагле тіло вважається символом краси і здоров'я. Втім, в останньому ствердженні варто засумніватися...
Не зайвим буде ще раз нагадати про те, що засмага зараз – будь вона на відкритому сонці чи в солярії – може мати жахливі наслідки в майбутньому.

 

Дотримуйтесь цих порад, щоб захистити шкіру від шкідливого впливу сонця і знизити ризик розвитку раку шкіри:

1. Використовуйте сонцезахисний крем. Коли ви на вулиці, навіть в похмурі дні, наносьте сонцезахисний крем на всю шкіру, що не покрита одягом. Повторно наносьте крем кожні дві години, після плавання або після того, як спітніли. Найкраще використовувати сонцезахисний крем водостійкий, з широким спектром дії, із захистом від UVA і UVB променів з SPF не менше 30.

2. Використовуйте крем з розрахунку одна крапля на площу, яка дорівнює розміру вашої долоні. Ретельно втирайте крем в шкіру. Не забувайте про верхню частину стоп, шию, вуха.

3. Вдень ховайтеся в тіні. Пам'ятайте, що сонячні промені найбільш сильні, і тим самим – шкідливі, між 10 та 16 годинами. У цей час найкраще знаходиться в приміщенні. Якщо ж все-таки ви перебуваєте на відкритому повітрі, найкраще шукати тінь і знаходиться в ній в одязі, який покриває все тіло (наприклад, зі світлих бавовняних або лляних тканин з довгими рукавами). Голову обов'язково покрийте головним убором, очі захищайте за допомогою сонцезахисних окулярів, а на обличчя нанесіть сонцезахисний крем.

4. Дотримуйтесь особливої ​​обережності поблизу води, піску або снігу, оскільки вони відображають і підсилюють шкідливі сонячні промені, що збільшує шанси отримати сонячний опік. Сонячні опіки, отримані в дорослому віці, підвищують ризик розвитку раку шкіри. Сонячні опіки, отримані в дитинстві, підвищують ризик розвитку меланоми в дорослому віці.

5. Вітамін D отримуйте безпечно. Вживайте здорову їжу, яка включає продукти, багаті вітаміном D: печінка палтуса і тріски, риб'ячий жир, короп, вугор, форель, кета, скумбрія, лосось, яєчний жовток, сир, морквяний сік та ін. Не шукайте сонце!

Засмага – це ознака того, що ваша шкіра пошкоджена. Незалежно від того, чи ви піддаєтеся сонячним ультрафіолетовим променям чи відвідуєте солярій, кожен раз, коли ви засмагаєте, ваша шкіра пошкоджується. У міру нарощування цієї шкоди ви прискорюєте процес старіння шкіри і підвищуєте ризик розвитку всіх типів раку шкіри, включаючи меланому – найбільш смертельну форму раку.

Якщо ви хочете виглядати засмагло, подумайте про найменш травмуючу засмагу:
- засмагайте вранці до 10 години і ввечері після 16 години;
- використовуйте правила, описані вище;
- не відвідуйте солярії!

Записатись на консультацію