Сезон засмаги? Час розпізнати всі «АКОРДи». Лікарі для «Радіо-Ера» – про симптоми небезпечної родимки

Сезон засмаги? Час розпізнати всі «АКОРДи». Лікарі для «Радіо-Ера» – про симптоми небезпечної родимки — Фото 1

Служба інформації «Радіо-ЕРА»

 

Родимки на нашому тілі можуть нести смертельну загрозу.

Останніми роками меланома вийшла на перше місце серед злоякісних пухлин. Лише рання діагностика може вберегти від смертельних наслідків. 22 квітня в Україні вже вкотре проводитиметься День меланоми – кожен охочий може безкоштовно перевірити підозрілі плями. Куди йти та кому варто перевіритись в першу чергу  – знає кореспондентка «Радіо-Ера».

 

Перед сезоном засмаги ризик утворення шкірних пухлин зростає в рази. Тому захищатись потрібно уже зараз. День меланоми проводять в нас уже втретє аби нагадати, що рання діагностика може зберегти життя та здоров»я.  Надмірне сонячне проміння, засмага в соляріях та генетична схильність можуть стати причинами утворення злоякісних пухлин на шкірі. Аби розпізнати небезпеку, є кілька ознак, які легко запам»ятати за першими літерами – АКОРД, розповідає Ольга Богомолець, заслужений лікар України.

Лікар поясняє:  в зоні ризику – світловолосі люди та ті, в кого багато родимок. Саме їм варто пройти скрінінг в першу чергу. Зробити це можна безкоштовно по усій країні. Медики проходять спеціальні курси аби прийняти усіх охочих. 22 квітня вони працюватимуть до останнього пацієнта. Лише за минулий рік 120 тисяч українців пройшли перевірку, близько двох тисяч з них хвилювались не безпідставно – дійсно мали проблеми зі шкірою. Де цього року можна перевіритись – розповідає Віктор Степаненко, головний позаштатний дерматовенеролог МОЗу.

В Україні 35 відсотків діагностованих меланом мають летальні наслідки. А все тому, що в нас не розвинена культура здоров»я. Своєчасно виявлена і видалена пухлина не несе ніякої безпеки. Сергій Коровін, хірург – онколог розповів - елементарним хірургічним втручанням проблема може бути вирішена без загрози для життя,

В більшості випадків зміни на тілі помічають жінки. Вони є домашніми лікарями, які слідкують за дітьми і направляють своїх чоловіків на консультацію. Меланома не болить та в більшості випадків не турбує, але метастази можуть бути смертельними. Перед курортним сезоном лікарі радять ховатись від агресивного сонячного проміння та відповідально ставитись до деформацій родимок. Анастасія Бродзянська.

 

Анастасія БРОДЗЯНСЬКА

Записатись на консультацію