Гемангіома: порятунок у своєчасному лікуванні

Гемангіома: порятунок у своєчасному лікуванні — Фото 1

Журнал «Дім і сім'я» №2 (78) 2012

 

Любляча мама знає кожен сантиметр тіла своєї малечі. Ніжна і гладенька шкіра – ознака здоров'я! Будь-які утворення і висипання на ній – привід для занепокоєння. Якщо на тілі малюка з'явилася незрозуміла червона плямочка – зверніть увагу! Так може виглядати судинна пухлина – гемангіома. Прийняті вчасно заходи допоможуть уникнути можливих неприємностей зі здоров'ям дитини.

 

Отже, що таке гемангіома, які причини її виникнення та які методи лікування існують на сьогодні, розповідає ОЛЬГА БОГОМОЛЕЦЬ, заслужений лікар України, д. м. н., професор, головний лікар Інституту дерматології і косметології, котрий має багаторічний досвід у лікуванні шкірних захворювань, що визнаний не лише в Україні, але й у багатьох країнах світу.

 

Що таке гемангіома?

ГЕМАНГІОМА – доброякісна пухлина, яка трапляється у десяти зі ста малят. Спочатку має вигляд маленької червоної цяточки. Протягом першого року життя активно росте. У деяких випадках такі пухлини дійсно можуть згодом розсмоктуватися. Але розраховувати на це – означає ризикувати здоров’ям дитини. Якщо гемангіома розташована поруч із життєво важливими органами, видаляти її слід якомога раніше. Такого висновку дійшли експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я, вивчивши цю патологію. Тому я раджу не чекати бажаного регресу, а негайно звертатися за допомогою до кваліфікованих фахівців. Якщо гемангіому вчасно і правильно видалити, вона не призведе до серйозних життєвих ускладнень.

 

Що є причиною виникнення гемангіом?

Остаточної відповіді на це запитання немає, але ймовірно, що спричинити появу гемангіоми можуть гострі респіраторні захворювання, якими мама дитини перехворіла в першому триместрі вагітності, коли формується судинна система плоду.

 

Якими ускладненнями загрожують гемангіоми?

Якщо вчасно не розпочати лікування, то гемангіома може раптово збільшитися і прорости в прилеглі органи, порушуючи їхні функції. Особливо небезпечно, коли судинна пухлина розташована біля вуха, ока, рота, носа, молочної залози, статевих органів. Проростаючи всередину, гемангіома здатна зробити дитину інвалідом. Навіть якщо вона зникне, слух чи зір уже не повернуться.

Вимагає термінового лікування і гемангіома, що з’явилася в складках шкіри, наприклад шийних чи під колінами. Тут вона легко травмується, запалюється і сильно кровоточить. Особливо ризиковані судинні пухлини для недоношених малят. У них може з’являтися на тілі до ста гемангіом, що ростуть вдвічі швидше, ніж у народжених у термін.

Однак багато батьків довгий час не надають належного значення тому, що на шкірі дитини виникло новоутворення.

 

Які прояви гемангіоми повинні відразу стурбувати батьків?

Спочатку на тілі маляти з’являється невелика плямка, схожа на подряпину. Але, на відміну від останньої, вона не загоюється через кілька днів, а зберігається у первісному вигляді. Поступово почервоніння підсилюється, і нарешті батьки задаються питанням: що робити? Найчастіше, за помилковою порадою лікаря, воліють зачекати. І лише тоді, коли пухлина починає проростати в тканини, кидаються за допомогою. До нашого Інституту дерматології і косметології приводили дітей, які втратили зір чи слух тільки тому, що вчасно не був проведений курс лікування, і прогресуюча гемангіома порушила судини очей чи барабанної перетинки. І такі випадки не поодинокі.

 

Які методи лікування є на сьогодні найефективнішими?

Для кожної дитини повинен бути підібраний індивідуальний курс лікування. Він залежить від віку дитини, місця розташування і форми гемангіоми. І якщо вам пропонують негайну операцію у хірургічному відділенні, це означає, що жодними іншими методами в цій лікарні не володіють. Адже хірургічне втручання вкрай рідко дає позитивний результат і може застосовуватися лише для дітей старшого віку.

Для ефективного видалення гемангіом клініка мусить мати можливість вибору методу: кріодеструкції, склерозування, компресійна терапія чи спеціальний судинний лазер на барвнику, в ускладнених випадках системна чи місцева гормонотерапія, адреноблокатори.

Найсучаснішим і поки що єдиним методом, який дозволяє позбутися пухлини назавжди, безболісно і без рубців, є лазерне видалення. Промінь лазера нагріває патологічні судини, і вони склеюються. Після цього пухлина, позбавлена кровопостачання, розсмоктується, практично не залишаючи слідів на шкірі. Процедура безболісна і не вимагає наркозу.

Так само безболісно і без рубців ним можна видаляти ангіоми – маленькі червоні цяточки, які є доброякісними пухлинами і з’являються у багатьох людей після 40 років. Ще за його допомогою можна позбуватися розширених судин на обличчі. Причому, на відміну від гемангіом, які потребують неодноразового проведення процедур (4-8), ці ураження можуть зникнути навіть після одного лазерного імпульсу.

 

Гемангіома: порятунок у своєчасному лікуванні

 

Чи потрібен нагляд лікаря навіть тоді, коли гемангіома не змінюється?

У деяких випадках гемангіома дійсно не потребує лікування і до 5-8 років частково або навіть повністю розсмоктується. Однак дитина мусить постійно перебувати під наглядом досвідченого лікаря.

За більш ніж 15 років існування Інституту дерматології і косметології було вилікувано від гемангіом понад десять тисяч дітей. Це більше, ніж у всіх клініках Швеції, Швейцарії, разом узятих. Наш досвід є найбільшим у Європі.

 

Багато хто вважає, що гемангіоми – це те саме, що «винні» плями…

На жаль, інколи навіть лікарі плутають ці недуги. Якщо розкрити Велику Медичну Енциклопедію, то і там можна побачити, що анотація про гемангіому супроводжується ілюстрацією «винної» плями. Це застарілі дані. Лише на початковому етапі розвитку ці захворювання, точніше їх зовнішні прояви, практично однакові, але за своїм перебігом і прогнозом, ці хвороби зовсім різні.

Гемангіоми мають здатність активно розростатися. Інколи протягом двох тижнів вони можуть збільшитися вдвічі. Тобто якщо в дитини виявлена червона пляма, то це може бути і гемангіома, і «винна» пляма, але бурхливо прогресувати буде лише гемангіома.

 

Отже, «винна» пляма росте разом із дитиною?

Так, пропорційно до її росту. Це вроджені плями, що зустрічаються у трьох із тисячі народжених дітей. Така патологія виникає ще під час формування ембріону внаслідок провокуючого фактора, яким може стати, знову ж таки, перенесена хвороба жінки в перші місяці вагітності.

«Винні» плями, або палаючі невуси, є зонами розширених судин шкіри. Ці судини не здатні звужуватися, завжди переповнені кров’ю і надають шкірі характерного забарвлення. У ранньому віці – рожевого, червоного чи багряного. Поступово пляма збільшується, темніє. Найчастіше «винні» плями розташовані на обличчі та шиї, але можуть знаходитися на будь-яких інших ділянках шкіри і слизової. Вони ніколи не минають самі собою. Однак їх можна позбутися. У 90 відсотках випадків за допомогою спеціального судинного лазеру можна значно освітлити пляму. Щоб досягти оптимального результату, лікування варто починати якомога раніше, навіть із місячного віку.

 

Чим небезпечні «винні» плями, крім косметичного дефекту?

Кожна четверта пляма, що розташована на скроні, чолі чи повіках, загрожує розвитком глаукоми і поступовим зниженням зору. Якщо ж така пляма торкається судин мозку – може розвинутися епілепсія. Коли «винна» пляма знаходиться на нижній кінцівці дитини, то з часом посилений кровоток призведе до кульгавості маляти – хвора ніжка може стати довшою за здорову на 3-5 сантиметрів. Іноді в області плям шкіра потовщується і це сковує рух у суглобах рук і ніг, а при розташуванні на щоці – навіть заважає жуванню.

 

Чи існують в Україні регіони, де захворюваність на судинні пухлини вища?

Гемангіоми частіше виникають у міських дітей, аніж у тих, хто живе в селі. Фахівці пояснюють це несприятливою екологією мегаполісів. А от «винні» плями переважають у сільських діточок. За нашою статистикою, вони частіше зустрічаються у Івано-Франківській, Тернопільській, Львівській та Житомирській областях.

Записатись на консультацію