Здійснена мрія пацієнта й лікаря

Здійснена мрія пацієнта й лікаря — Фото 1

«The Ukrainian», лютий 2001

 

Про лікарів-дерматологів є такий анекдот: "Їхні пацієнти ніколи не вмирають і ніколи не видужують. Совість лікаря по ночах спить, і без роботи йому ніколи не доводиться сидіти". Самі дерматологи так пожартували, або колеги-суміжники — спробуй розібратися. Однак — чи справедливе таке твердження? Завідуюча дерматологічною клінікою, кандидат медичних наук Ольга Богомолець відповідає на це питання.

 

— Коли вигадували анекдот, ще не було лазера. Американські лазери Саdelа Соrр, випуск яких датується 2001 роком, творять у нас чудеса.

В Україні таких лазерів нема в жодній клініці. Як ніде немає і дерматопатолога. Ольга Богомолець єдиний такий фахівець у нашому медичному просторі. Більше того, вона координатор європейської Асоціації лазерної дерматології в Україні. І клініка, про яку йдеться, не просто ще один медичний заклад, а втілена в життя мрія Ольги. Чи багато знайдеться людей, котрі не просто придумали, виносили щось своє, але й збудували мрію власними руками?

Хоч і шкода, але живемо ми переважно стереотипами. Вважається: гарна, чарівна жінка повинна обов'язково йти в моделі, актриси. Вона має бути на обкладинках престижних журналів, подіумах, у салонах краси. Зовнішність чомусь у нашому товаристві відіграє першу скрипку, і багато жінок роблять ставку саме на неї. Однак Ольга Богомолець вміє ламати стереотипи. Уявіть собі недавню випускницю медичного інституту ("червоний" диплом), аспірантку-заочницю, котра дерзає відправити свої тези на адресу... Всесвітнього з'їзду дерматологів у Нью-Йорк. Це трапилося десять років тому. Ви пам'ятаєте ті часи? Часи, коли головним було гасло — не висувайся. "Треба засіяти багато зерен, і щось таки зійде", - міркувала Ольга. І й тези прийняли до доповіді. Її помітили, запросили на навчання до Америки.

Ольга навчалася у найпрестижнішому закладі світу — Інституті Дерматопатології Бернарда Аккермана при університеті Томаса Джефферсона. Саме там вона й набула унікальний для України фах — дерматопатолога. Будучи координатором Європейської асоціації лазерної дерматології в Україні, Ольга Богомолець проводить навчання лікарів на міжнародних з'їздах І конференціях по застосуванню лазерів для лікування хвороб шкіри.

Ольга не просто осягала медичні премудрості, вона всотувала в себе все краще, що могла запропонувати американська медицина. Не приховує, що їй не раз пропонували залишитися у США, обіцяли забезпечене життя, але... В Україні, зауважує Ольга, до хворих ставляться інакше, більш душевно. При майже повній відсутності препаратів нашим медикам доводиться лікувати хіба що... тільки словами. Тому й стосунки "лікар — хворий" у нас зовсім не схожі на американські. А як добре було б поєднати сучасні медичні засоби із людяністю, чуйністю! Так і з'явилася та сама мрія, котру молодому лікареві вдалося блискуче здійснити.

Ця Клініка — приватна. Ольга відповідає за всю медичну частину. Персонал добирала особисто, за таким принципом — працівник повинен бути висококласним фахівцем і чуйною людиною. Тому й атмосфера в клініці особлива — тепла, комфортна для пацієнтів.

Тут дуже високий рівень діагностики. Скажімо, звичайні папіломи, які усувають у кожному косметичному салоні, можуть таїти в собі кілька серйозних захворювань. Тим-то в Клініці пропонують не лише їхнє видалення, але й проведення гістологічного підтвердження діагнозу. Звичайно, це робить процедуру дорожчою, і деякі пацієнти вважають, що й без гістології можна обійтися. Тільки потім доводиться платити за свою необачливість значно більше.

Всі червоні новоутворення ("зірочки" на обличчі, судинні сіточки на ногах, "винні" плями, гемангіоми) в клініці лікують лазером без болю. І, що найголовніше, після таких процедур не залишається жодних рубців. Сюди приносять немовлят (трапляється, крихітці лише тиждень минув) з гемангіомами — це судинна пухлина — і дітей виліковують без будь-яких неприємних наслідків. Хоч у багатьох клініках після виморожування рідким азотом або припікання електричним струмом у дитини на все життя залишаються рубці. Правда, є в Клініці й лазерне лікування рубців, але воно, на жаль, допомагає не всім.

Особливий головний біль завідуючої Клінікою — "хвороба краси", як називає її Ольга. Молоді жінки під впливом вигаданих рекламою еталонів бездумно кидаються на будь-які приманки. А потім потрапляють у Клініку із пересушеною після соляріїв шкірою (є навіть 15-річні пацієнтки). Їм доводиться лікуватися, щоб відновити нормальний баланс шкіри. А від новомодного лазерного шліфування шкіри в Клініці давно відмовилися: багато негативних побічних ефектів.

— В Америці також роблять лазерне шліфування, - розповідає Ольга Вадимівна, - однак там до цієї послуги вдаються жінки, котрим уже за шістдесят. А в нас шліфують обличчя й тридцятилітні. В нашій Клініці розроблена своя методика омолодження шкіри обличчя й тіла — безкровна, нешкідлива, без побічних ефектів. Але я завжди раджу пацієнткам: щоб гарно виглядати, треба вести здоровий спосіб життя, а не сподіватися лише на чудо-техніку.

А ще тут, вперше в Україні, застосували лазерну епіляцію - високоефективну й безболісну. П'яти сеансів вистачає, щоб забути про проблеми небажаного надмірного росту волосся на все життя.

Крім лікування, в Клініці можна також одержати консультації дерматолога, косметолога, психолога. Ольга Богомолець вважає: її бізнес привабливий і тим, що дає позитивні результати праці щодня.

Слід зазначити: Ольга Богомолець систематично пише статті до трьох журналів, працює над докторською дисертацією (незабаром захист) і виховує трьох чарівних дітей 12-ти, 6-ти й 3-річного віку. Як вона все встигає, для мене лишається загадкою.

 

Тетяна ОСАДЧУК

Записатись на консультацію