Вірусні бородавки

Вірусні бородавки — Фото 1

Вірусні бородавки  − доброякісні новоутворення розміром від 1-2 мм до 1 см і більше, які викликаються папіломовірусами. Широко поширені підошовні бородавки, причому частіше вони зустрічаються у підлітків і молодих людей. Дана інфекція передається при безпосередньому контакті з хворим, при цьому зараження більш ймовірно при наявності невеликих травм у місці проникнення. Крім того, інфікування може статися шляхом аутоінокуляції або через предмети.

 

Вірусні бородавки

 

Розрізняють декілька різновидів бородавок. Звичайні бородавки − це щільні безболісні вузлики округлої форми (3-10 мм в діаметрі) з шорсткою поверхнею. Вони розташовуються на тильній поверхні кистей, пальцях, обличчі, волосистій частині голови. На стопах виникають підошовні бородавки. Вони зазвичай болючі і складаються з пучків ниткоподібних сосочків, оточених валиком рогових нашарувань, нагадуючи мозоль. Виникненню підошовних бородавок сприяють постійний тиск і тертя взуттям. Підошовні бородавки відрізняються від більшості інших бородавок тим, що їх ріст спрямований в середину. Вони можуть бути досить болючими. Пласкі (юнацькі, ювенільні) бородавки − це дрібні (0,5-3 мм) вузлики кольору нормальної шкіри або жовтуваті, округлі з гладкою поверхнею сплощеною, ледве виступаючі над рівнем шкіри. Знаходяться вони зазвичай на обличчі, тильній поверхні кистей, шиї, грудях і згинальних поверхнях передплічь та ніг. Частіше спостерігаються у осіб молодого віку, особливо у школярів.

До ускладнень бородавок відноситься свербіж і іноді кровотеча. У рідкісних випадках може приєднатися вторинна бактеріальна або грибкова інфекція.

Для видалення бородавок застосовується ряд методів, в Інституті дерматології та косметології доктора Богомолець насамперед застосовується радіохвильовий метод видалення та глибока контактна кріодеструкція. При незначних розмірах утворень можливе застосування лазеротерапії. Однак всі методи направлені лише на корекцію наслідків і безпосередньо саму причину (вірус) не ліквідують, тому можлива поява нових елементів. В такому разі пацієнт потребує консультації суміжних фахівців (інфекціоніст, імунолог).

Записатись на консультацію