Відлущування обгорілої на сонці шкіри – захоплююче заняття, чи не так

Відлущування обгорілої на сонці шкіри – захоплююче заняття, чи не так — Фото 1

Літо період відпусток, відпочинку та набуття засмаги (бажаної або вимушеної). І часом ми ігноруємо правила перебування на сонці, в результаті чого отримуємо сонячні опіки різних ступенів. І всі наступні дні улюбленим заняттям стає «здирання» обгорілих клаптиків шкіри. Впізнаєте себе?

 

Чому не можна здирати

В результаті опіку клітини шкіри відмирають, тим самим організм сприймає цю ділянку як щось чужорідне, зайве, і позбавляється від неї. Якщо на тілі після засмаги утворюються білі лусочки, значить, процес відторгнення верхнього шару епідермісу вже запущений.

І в цей момент починається дуже захоплюючий для більшості з нас процес – ми йдемо на допомогу організму, і починаємо допомагати шкірі звільнитися від уже непотрібного матеріалу. І часто цей процес настільки цікавий, що неможливо зупинитися, більше того – він приносить задоволення!

Це факт, що процес здирання обгорілої на сонці шкіри багатьом може приносити психологічне задоволення. Деякі вважають його розслаблюючим і, навіть, заспокійливим. Але чи можна назвати цей процес нормальним?

Так ось, найкраще, якщо ви утримаєтеся від подібного задоволення, як би спокусливо це не було. На перший погляд процес, що здається нешкідливим, може фактично поставити вас під загрозу зараження.

Коли ми отримуємо сонячний опік, шкіра ушкоджується ультрафіолетовим випромінюванням. І відторгаючи пошкоджену ділянку, організм зцілює себе, утворюючи новий шар шкіри під нею. Приблизно через 4-7 днів повністю формується новий шар шкіри, і змертвіла шкіра, яка захищала зверху новий шар, починає відторгатися, тобто лущитися.

Оскільки шкіра уразлива в цьому стані, її не слід здирати. Шкіра під омертвілими ділянками працює на самозцілення. Якщо ви здираєте шкіру раніше, ніж вона готова до відторгнення, ви перешкоджаєте процесу оновлення і відкриваєте шкіру для інфекцій. Здерта ділянка стає вразливою до проникнення бактерій в шкіру. Як наслідок – збільшується ризик рубцювання ураженої ділянки.

 

Відлущування обгорілої на сонці шкіри – захоплююче заняття, чи не так

 

Що робити, якщо шкіра лущиться

Кращий засіб від сонячних опіків – це уникнути їх. Всі ми знаємо, якими серйозними наслідками загрожує нам наша легковажність на сонці.

Якщо ж це сталося, і шкіра починає лущитися, не відлущуйте її! Також не користуйтеся скрабами, грубими мочалками, намагайтеся не дряпати пошкоджені ділянки. Все це може призвести до зараження.

Замість усього цього нанесіть засіб, що містить пантенол. Він забезпечить зволоження зневодненої шкіри і сповільнить процес відлущування, тим самим дасть більше часу для повноцінного оновлення.

Записатись на консультацію