«Розмазана туш» під оком американки виявилася меланомою

«Розмазана туш» під оком американки виявилася меланомою — Фото 1

Ми часто чуємо заклики дерматологів до постійного використання кремів з SPF перед виходом на сонце, і звичайно, багато хто з нас прислухається до цієї корисної поради лікарів, проте в більшості випадків ми ігноруємо деякі ділянки тіла, які не менш важливо захистити від згубного впливу ультрафіолету, наприклад, вуха, завушний і міжпальцевий простір, а також – зона навколо очей.

 

50-річна американка Френсіс Амендола з Вествуда, штат Нью-Джерсі, володарка родимки на нижній повіці з дитинства – це вроджений невус. І вона давно звикла до підвищеної уваги до цієї зони свого обличчя: «У тебе туш потекла», «Макіяж поплив», «Підводка розмазалася» – такого роду зауваження чула Френсіс неодноразово.

«Розмазана туш» під оком американки виявилася меланомою

Проте одного разу родимка почала змінюватися. Френсіс не надала цьому значення, так як в підлітковому віці вона вже спостерігала зміни в ній: родимка потемніла, стала більше та грубіше. А близько 10-ти років тому в кутку ока з'явився білий клубок, з яким вона теж спокійно жила і не стала його видаляти.

«Я сама медсестра і турбувалася, в першу чергу, про інших пацієнтів», - говорить Френсіс.

Але 2015 року жінка втомилася чути про свою «розмазану туш», та й члени родини також почали чинити тиск на неї, щоб вона, нарешті, перевірила родимку. Френсіс звернулася до свого колеги хірурга, який порекомендував зробити біопсію.

«Я пішла з кабінету лікаря з діагнозом меланоми…» - згадує Френсіс. Вона думала, що це буде звичайна зустріч і відмовила чоловіка піти з нею. Але цей діагноз був зовсім неочікуваним.

«Розмазана туш» під оком американки виявилася меланомою

«Розмазана туш» під оком американки виявилася меланомою

На той час, коли Френсіс потрапила до фахівця для видалення меланоми, пляма покривала близько третини її повіки. Процедура не з найлегших, враховуючи ділянку ураження. Такі операції можуть проводити тільки висококваліфіковані фахівці. Завдання лікаря було в повному видаленні пухлини з можливістю відновлення повіки. Шкіра повік не схожа за своєю структурою на решту шкіру тіла, вона тонше та ніжніше. Тому хірург при реконструкції повіки взяв шкірний трансплантат з мочки вуха пацієнтки.

Реабілітаційний період склав майже місяць, а весь цей час її око було закрите. Після закінчення цього періоду вона змогла відкрити і закрити око, а три місяці по тому вона змогла повернутися до нормального життя.

«Розмазана туш» під оком американки виявилася меланомою

«Розмазана туш» під оком американки виявилася меланомою

Очі та повіки – рідкісні місця ураження на меланому, улюблені її локалізації частіше нижні кінцівки (гомілка) у жінок, а у чоловіків – тулуб (спина). Однак варто не забувати про те, що меланома може з'явитися на будь-якій ділянці тіла, тому рекомендовано проходити самоогляд щомісяця, а професійний огляд – раз на півроку-рік.

Меланома – злоякісна пухлина, що розвивається з меланоцитів – пігментних клітин, що продукують меланіни. Може утворитися на місці існуючої родимки або на чистій шкірі. Одна з найбільш небезпечних злоякісних пухлин людини, часто рецидивує і метастазує лімфогенним і гематогенним шляхами майже в усі органи.

 

Джерело 7news.com.au

Записатись на консультацію