Правильне харчування малюка в перший рік життя

Правильне харчування малюка в перший рік життя — Фото 1

Із народженням малюка Вас чекає багато щасливих моментів. Здоров'я і благополуччя дитини в перший рік життя залежить від правильного і здорового харчування. Материнське молоко найкорисніше харчування з перших днів життя малюка.

 

З грудним молоком дитина отримує всі необхідні речовини для здорового розвитку, воно захищає дитину від різних захворювань і покриває всі потреби дитини. Ваш малюк росте не по днях, а по годинах, тому правильне харчування, закладене в дитинстві, – це основи здоров'я людини на все її життя.

 

Не доцільно вводити прикорм дитині раніше 6 місяців, так як ферменти, які допомагають засвоювати їжу, ще не встигають дозріти. Перший прикорм дається з урахуванням індивідуальних особливостей розвитку дитини, а також ступеня зрілості різних травних ферментів і проникності слизової кишківника. З 3-х місяців у немовлят посилюється секреція соляної кислоти і знижується рН шлункового соку. До 4-х місяців – підвищується вироблення ферменту, що розщеплює білки (пепсину) та ферменту, що розщеплює вуглеводи (амілази). До 5 місяців згасає рефлекс «виштовхування ложки», тобто дозріває механізм для ковтання напіврідкої і твердої їжі. Дозріває процес місцевого імунітету в кишечнику. Більш раннє введення продуктів прикорму або догодовування може провокувати блювоту, запори, діарею, а також розвиток дисбіозу кишківника або кишкових інфекцій, що може привести до непереносимості харчових продуктів та алергічних реакцій. Важливо не пропустити момент готовності дитини до введення нових продуктів, тому що пізніше введення прикорму також може несприятливо позначитися на її розвитку. У дітей затримується формування і розвиток навичок жування і ковтання, несприйняття твердої їжі. Це може призвести до дефіциту білка, мінералів та вітамінів (анемія, рахіт і т.д), затримки психічного розвитку і втрати ваги.

 

Правильне харчування малюка в перший рік життя

 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ВВЕДЕННЯ ПРИКОРМУ

  • Дитина повинна бути здоровою на момент введення нового прикорму;
  • новий продукт давати з ложечки до годування грудьми або сумішшю;
  • введення одного виду продукту поступово переходить до суміші двох і т.д .;
  • кожен продукт треба вводити поступово, при цьому обсяг молока, яке з'їдає малюк, зменшується;
  • кількість кожного нового продукту необхідно вводити до рекомендованого вікового обсягу протягом 6-7 днів;
  • не слід поєднувати введення нового продукту і проведення профілактичних щеплень за 3-4 дні до і після вакцинації;
  • вводити новий продукт потрібно вранці, щоб поспостерігати за реакцією малюка протягом дня;
  • дітям з алергією рекомендується особливий підхід із застосуванням індивідуальних строків;
  • не змушуйте дитину їсти;
  • консистенція їжі повинна відповідати її віку і можливостям її сприйняти.

 

В подальшому також дуже важливо забезпечити малюка повноцінним харчуванням – більш натуральним та що не містить шкідливих речовин. Правильне харчування дитини, особливо в ранньому дитинстві – це запорука здоров'я і гармонійного фізичного і нервово-психічного розвитку.

Записатись на консультацію