Правила безпечної засмаги: поради дерматологів

Правила безпечної засмаги: поради дерматологів — Фото 1

«Ранок у Великому Місті», ICTV

 

Бронзова засмага – заповітна мрія більшості людей. Всі ми хочемо виглядати свіжими і бадьорими, а головне – красивими. Але чи варта гра свічок? Що, якщо разом з бажаним відтінком, ми ризикуємо придбати купу різних шкірних захворювань?

 

Лікар-дерматолог Кіра Кравець вважає, що здорової засмаги не існує. Це, в першу чергу, захисна реакція шкіри на вплив ультрафіолетових променів.

Якщо ж засмаги не уникнути, то, щоб не отримати сонячні опіки, фахівці рекомендують слідувати декільком простим порадам:

– Засмагати поступово, починаючи приймати сонячні ванни вже з ранньої весни.

– Не перебувати на відкритому сонці з 10 до 16 години, навіть з використанням сонцезахисних засобів. Справа в тому, що в цей час сонячні промені дуже агресивні.

– Стартувати найкраще з мінімально-проведеного часу на сонці (від 20 хвилин до 1 години в залежності від фототипу шкіри) вранці або ввечері. Потім можна поступово збільшувати час перебування під сонячними променями, але забувати про рекомендовані години для засмаги – табу.

Правда, на думку деяких фахівців, для повноцінної засмаги «за правилами» вам знадобиться близько 20 днів. Однак лікарі одностайні: краще зовсім не засмагати – здоровіше будете!

Правила безпечної засмаги: поради дерматологів

Багатьох, особливо дівчат, цікавить питання: чи варто купувати крем для засмаги окремо – для обличчя та для тіла. Фахівці не бачать в цьому гострої необхідності, оскільки такі засоби істотно не розрізняються. За словами експертів, в їх склад можуть просто входити додаткові інгредієнти, наприклад, зволожуючі або ті, що надають матовості шкірі.

«Потрібно пам'ятати, що крем для засмаги – не засіб постійного використання. Сонцезахисний крем, в першу чергу, повинен виконувати свою основну функцію – захист шкіри від УФО і опіків. Тобто використовувати його слід тоді, коли це необхідно – під час відпустки або тривалого перебування на сонці», – вважає дерматолог Кіра Кравець.

Доктор радить наносити сонцезахисний крем раз на 2 години. Справа в тому, що 2 години – це період максимальної дії захисту.

Інша справа – це крем для обличчя з SPF для щоденного використання. Такий крем вже не буде називатися «сонцезахисним». За словами фахівців, його варто підбирати індивідуально для щоденного застосування разом з лікарем-дерматокосметологом в залежності від особливостей шкіри.

 

Тетяна ПОВІРЕНА

Записатись на консультацію