Найпопулярніші народні міфи про видалення родимок

Найпопулярніші народні міфи про видалення родимок — Фото 1

Про видалення родимок можна почути багато історій, одна з найпопулярніших: "Родимку не можна чіпати, бо захворієш на рак". Але більшість з "народних міфів" про родимки не мають медичного обґрунтування. 

 

Міф 1. Родимку не можна видаляти, тому що можна захворіти на рак.

Видалення родимки не може призвести до розвитку раку, якщо це дійсно доброякісне новоутворення і видалення проводилось в медичному закладі висококваліфікованим лікарем. Більше того, вчасне видалення родимки за медичними показаннями запобігає її переродженню і рятує життя.

Міф 2. Родимку можна видалити в будь-якому салоні.

Перед видаленням родимки і будь-яких інших новоутворень на шкірі обов’язкова попередня діагностика – дерматоскопія, тому що під виглядом звичайного утворення може ховатися меланома або рак шкіри, що потребують відповідного лікування. Дерматоскопію може проводити лише лікар-дерматоонколог, що пройшов підвищення кваліфікації в цьому напрямку. Тому салони не підходять для видалення родимок.

Міф 3. Родимку можна видалити самостійно різними розчинами.

Як і у випадку з салонами, родимка спочатку потребує кваліфікованої діагностики, і відповідно до діагнозу, лікар призначає метод видалення. Самолікування може призвести, в найліпшому випадку – до утворення опіків та рубців, в найгіршому – якщо родимка виявиться меланомою, це призведе до пришвидшення її росту та втрати дорогоцінного часу.

Пам’ятайте, шкіра – це найбільший орган людини, і все, що знаходиться на шкірі потребує кваліфікованого відношення. Тому не експериментуйте з власним здоров’ям, та звертайтеся за допомогою до фахівців!

Записатись на консультацію