"Меланобластома" виявилася звичайною лімфангіомою

"Меланобластома" виявилася звичайною лімфангіомою — Фото 1

Випадок із практики лікаря Оксани Хомич, дерматолога, дерматоонколога Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець.

 

«Випадок, про який я хочу розповісти, стався в березні 2019 року. Я вийшла в хол запрошувати пацієнта і побачила сім’ю із трьох осіб з виразом смутку чи, навіть, перенесеного горя на обличчях. Коли я озвучила ім’я, серед трьох людей відгукнулась молода вродлива дівчина Наталя, яка ввічливо мені усміхнулась, хоч відчувалось, що їй важко на душі.

Коли ми перейшли до прийому, вона повідомила, що вона з іншого міста, де її готують до операції з приводу меланобластоми, але вони з сім’єю вирішили отримати альтернативну думку в нашій клініці.

Наталя розповіла, що 6 місяців тому вона помітила ріст чорного новоутворення на шкірі сідниці, яке в свою чергу досить швидко збільшувалось і періодично навіть кровоточило, при травматизації білизною.

Дівчина звернулась до місцевої поліклініки, звідки була направлена в онкодиспансер до онколога, де встановили попередній діагноз «меланобластома» та надали перелік обстежень для підготовки до операції.

За останній місяць Наталя пройшла численні обстеження, які включали рентгенографію, КТ, УЗД, аналізи крові та інших біологічних рідин, консультації суміжних спеціалістів. В обстеженнях всі показники виявились в межах нормальних значень.

Коли ми перейшли до огляду, я побачила новоутворення кулястої форми, чорного кольору, яке мало клінічні ознаки меланоми. Але яким було щастя, коли я провела дерматоскопію і побачила ознаки доброякісного судинного новоутворення, а саме травмованої лімфангіоми!

Наталя одразу навіть не повірила, що страшний діагноз майже розвінчано, залишалось лише провести видалення та патогістологічне дослідження. Операцію було проведено якнайшвидше, а лікар-патогістолог підтвердив клінічний діагноз – «лімфангіома».

Цей випадок я б назвала «Ода дерматоскопу», тому що з його допомогою вдалось скасувати попередній важкий діагноз та призначити правильну тактику і найголовніше – заспокоїти молоду людину та її сім'ю, яка була у важкому психологічному стані протягом останнього місяця.

Історія завершилась успішно і на одну щасливу сім’ю стало більше».

 

"Меланобластома" виявилася звичайною лімфангіомою"Меланобластома" виявилася звичайною лімфангіомою

 

Дана історія ще раз говорить про значення рівня кваліфікації лікаря, у якого ви проходите діагностику та лікування, а також важливість практики отримання додаткової консультації іншого фахівця (second opinion). Практика second opinion широко застосовується у США та країнах ЄС шляхом очного прийому в кабінеті, так само і за допомогою віддаленої консультації – телемедицини. В Україні на даний момент цей напрямок динамічно розвивається. Інститут теледерматології вже більше п’яти років надає дистанційні первинні консультації та консультації second opinion як для пацієнтів, так і лікарів з різних регіонів України, а також інших країн.

Записатись на консультацію