Лазерні технології рятують хворих, які ще десять років тому вважалися безнадійними

Лазерні технології рятують хворих, які ще десять років тому вважалися безнадійними — Фото 1

«Ваше здоров'я» № 1, 3 січня 2002

 

Київська клініка лазерної дерматології не має аналогів у Європі. Сюди намагаються потрапити на лікування пацієнти з багатьох країн. А зарубіжні фахівці приїжджають переймати досвід українських колег.

 

ПЛЯМА НА ШКІРІ МОЖЕ СТАТИ "ТАВРОМ" НА ДОЛІ

Немає хвороб "гарних" чи "поганих" Однак за своєю дошкульністю дерматологічні лідирують серед інших. На жаль, дуже часто різноманітні плями та висипи стають не лише "клеймом" на шкірі, а й "тавром" на долі людини.

Про це дуже добре знають фахівці клініки лазерної дерматологи, у якій лікування пройшли тисячі пацієнтів і з України, і з країн СНД, і з усієї Європи.

Головний лікар клініки, кандидат медичних наук Ольга БОГОМОЛЕЦЬ після спілкування зі своїми пацієнтами навіть написала кілька наукових статей про психологічні наслідки вад на обличчі.

— Особливо гостро я відчула цю проблему після спілкування з однією з перших моїх пацієнток, дев'ятнадцятирічною дівчиною, що мала на обличчі вроджену ваду — "винну пляму", яка займала частину щоки та скроню. Під час третього чи четвертого сеансу я їй кажу. "Уяви, ще дві чи три процедури І твої друзі перестануть тебе пізнавати". У відповідь — мовчання. Я починаю розуміти, що, мабуть, сказала щось не те. І раптом бачу, що з-під заплющених вік пацієнтки течуть сльози. Я зупинила сеанс, приголубила дівчину. Вона заспокоїлась і приголомшила мене: "Знаєте, я зранку прокидаюся І не вірю, що в мене на щоці вже немає плями, підходжу до дзеркала і все одно не вірю в це".

Тоді я замислилася, наскільки глибоко подібні вади врізаються в людське життя і впливають на нього. І що найстрашніше, інколи рідні та близькі завдають найбільшого болю цим людям. Приміром, якось в клініку звернулась жінка пенсійного віку з приводу видалення волосся, яке росло в неї у ділянці "вусів" та "бороди". Під час традиційної розмови, яку ми проводимо з пацієнтом на першому прийомі, розповідаючи про спосіб, можливий термін та інші нюанси лікування, вона пояснила причину звернення до нас: "Коли я помру і лежатиму в труні, хочу, щоб мій чоловік побачив, що на моєму тілі немає волосся. Все життя під час наших сварок він дорікав мені цим і ображав".

Хоча відтоді як ця пацієнтка успішно пролікувалася, минуло вже чимало часу, у мене досі при згадці, як вона це сказала, з'являються "мурашки на шкірі".

У тому, що після лікування в клініці дуже часто у людей відбуваються кардинальні зміни у сприйнятті себе, навколишнього світу, у стосунках з людьми, немає жодного перебільшення.

52-річна красива й солідна жінка на перший прийом прийшла "закутана від голови до п'ят". Коли вона оголила шию, стало видно невелику червоно-синю плямку, яка була досить характерною — схожою на слід від пристрасного поцілунку.

— Глянувши на неї, я мимоволі посміхнулася, — згадує Ольга Вадимівна. — "Ось бачите, і ви посміхаєтесь, — зітхнула жінка. — Це саме роблять всі, навіть ті, хто мене добре знає. Тому я ніколи, навіть улітку, не оголюю шию".
За два сеанси пацієнтка назавжди позбулася своєї оригінальної відмітки. А коли прийшла попрощатися з персоналом клініки, її просто не впізнали. Завжди у щільно застебнутому одязі, з опущеним волоссям, жінка чи не вперше в житті з'явилась у стилі декольтованої блондинки Із зачесаним догори волоссям.

Зважаючи на ці аспекти, ПСИХОЛОГІЧНІ моменти є базовими і принциповими для нас у спілкуванні з пацієнтом, — розповідає головний лікар. — Крім того, у штаті клініки працюють психолог і психотерапевт.

 

УТВОРЕННЯ НА ШКІРІ МОЖУТЬ СТАТИ ПРИЧИНОЮ ПОРУШЕННЯ РОБОТИ ЖИТТЄВО ВАЖЛИВИХ ОРГАНІВ

Однак дерматологічні захворювання завдають не лише моральних страждань хворим, а й фізичних. Вони можуть становити загрозу для здоров'я і для життя людини.

Скажімо, як у разі гемангіоми — пухлини судин. Цією патологією уражено близько 10% дітей у віці до одного року. У задавненому стані це захворювання має тяжкі наслідки. Розміщена поблизу ока гемангіома може прорости в нього, зумовивши втрату зору. А пухлина поблизу анального отвору — може порушити навіть роботу стравоходу та органів дихання. Тому дуже важливо своєчасно видалити це утворення на шкірі дитини. Досі гемангіома лікувалась лише оперативним шляхом. Існувала така практика: педіатр направляв уражену дитину до хірурга, той, зробивши висновок, що оперувати ще рано, обирав тактику очікування. Це нерідко закінчувалось ускладненням, коли гемангіома виростає до таких розмірів, що видаляти її можна лише під наркозом, а "на спомин" про цю процедуру залишається великий рубець.

Лазер зробив революцію у лікуванні пацієнтів із судинними пухлинами (як і з іншими патологіями, що вважались безнадійними). Він дає змогу прибрати гемангіому вже через тиждень після встановленого діагнозу і назавжди. Тому за рішенням міжнародної експертної групи, гемангіома, яка швидко збільшується, повинна бути пролікована лазером протягом трьох днів. Ця процедура проходить безкровне й безболісно і триває секунди.

Хоча клініка лазерної дерматології працює з 1994 року, сюди й досі приходять пацієнти із задавненою хворобою. В одних випадках це трапляється через хибний діагноз, в інших — через неправильно обрану тактику лікування.
Справа в тім, що деякі з форм гемангіоми характеризуються відсутністю росту. Проте визначити їх серед багатьох інших, в тому числі й агресивних гемангіом, зовсім непросто.

Перед тим як обрати тактику лікування, ми робимо макрофотографію утворення і повторюємо її через два тижні, — розповідає Ольга Вадимівна. — Якщо вона швидко прогресує, відразу починаємо лазеротерапію. Дуже важливо встигнути пролікувати гемангіому, доки вона не проросла у тканини. Інакше доведеться вдаватися до хірургічного методу.

 

СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ + УНІКАЛЬНИЙ ДОСВІД = ОПТИМАЛЬНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Проте у будь-якому випадку, кожному пацієнту, який потрапив до клініки, лікарі намагаються допомогти з максимальним ефектом. І їм це вдається.

Минулого року Ольга Богомолець виступала на Європейській академії з доповіддю про стовідсоткове вилікування гемангіом. І хоча з цього питання в медичних колах виникають дискусії, Ольга Вадимівна вважає, що досягнення позитивного результату— справа професіоналізму і кваліфікації лікаря.

Лікування зовнішніх проявів дерматологічних захворювань здійснюється лише після детального обстеження пацієнта, необхідних консультацій у фахівців різних профілів: імунолога, генетика, ендокринолога, гінеколога, педіатра та інших. До речі, тут працює єдина в Україні дерматогістолгічна лабораторія.

— Якщо ми не можемо забезпечити огляд хворого потрібним фахівцем на місці, то знаємо, до кого направити пацієнта, щоб отримати достовірну діагностику. Це "перевірені" лікарі, які обстежують наших пацієнтів і які направляють до нас на лікування своїх, — розповідає Ольга Богомолець.

У Клініці лазерної дерматології не люблять відмовляти пацієнтам у лікуванні і практично ніколи не роблять цього. Винятком бувають лише хворі, які потребують стаціонарного лікування, бо клініка надає тільки амбулаторні послуги. Однак значну більшість дерматологічних захворювань тут успішно лікують. Для кожної патології розроблені спеціальні програми. Приміром: активують захисні функції шкіри, видаляють папіломи, бородавки, профілактують розвиток рецидивів вірусного герпесу, поліпшують шкірне дихання, лікують нейродерміти, хронічні екземи, алергодерматози, поліпшують кровообіг у глибоких венах і поверхневих судинах шкіри, видаляють судинні "сіточки" на ногах, займаються ранньою діагностикою пухлин шкіри, роблять дерматоскопію понад 1000 дерматозів, видаляють шкірні новоутворення, прибирають зморшки на обличчі та гіперпігментації, підвищують еластичність шкіри, займаються проблемами підліткової шкіри, лікуванням вугрової хвороби, проводять комплексне лікування надмірного росту волосся, роблять ранню діагностику хвороб шкіри у дітей та лікують їх.

Щодня в клініці надають допомогу З0—50 пацієнтам. Люди їдуть з усієї України, країн СНД, а також Західної Європи. Бо, по-перше, поряд з традиційними методами дерматології - кріодеструкцію, електроагуляцією, хімічними пілінгами, оротерапією тощо тут застосовують найсучасніші світові технології. Діодний та судинний лазери американської корпорації Candela, окрім київської Клініки лазерної дерматології, мають лише чотири європейські медичні заклади. По-друге, жодна з них не може суперничати щодо напрацьованого досвіду.

— Це пояснюється тим, що більшість клінік спеціалізується з окремих напрямків. Ми ж взялися за широкий спектр дерматологічних захворювань і за сім років роботи клініки напрацювали ефективні методики лікування багатьох шкірних хвороб.

Саме тому в Клініку лазерної дерматології прагнуть потрапити не лише пацієнти, а й лікарі. Щоправда, з Іншою метою — навчитися у своїх колег. Бажаючих багато, тому доводиться інколи й відмовляти, вибачаючись, та пропонуючи перенести навчання на пізніший термін.

Треба зазначити, що місцеві фахівці відкриті для спілкування з колегами. У клініці розроблено навіть спеціальну програму "Для професіоналів". А Ольга Богомолець, яка є ще й координатором Європейської асоціації лазерної дерматології, лише цього року побувала з лекціями в кількох країнах Західної Європи.

Тому що найбільша радість для медичного персоналу Клініки лазерної дерматології — коли їхній колишній пацієнт одужує, прощаючись з лікарем назавжди, а професійна мета —  щоб здорових людей ставало з кожним днем більше в усьому світі.

 

Мирослава ЩЕРБА

Записатись на консультацію