Хірургічна патологія дитячого віку. Пупкова грижа

Хірургічна патологія дитячого віку. Пупкова грижа — Фото 1

Пупкова грижа – це такий вид патології, за якого деякі внутрішні органи, такі як частина кишківника, великого чепця, можуть виступати за межі черевної стінки через пупкове кільце, утворюючи невелике випинання в зоні пупкa – болюче або безболісне, котре зникає чи зменшується в розмірах при горизонтальному положенні тіла. Пупкове кільце є невеликим отвором, через яке плід з'єднується з материнським організмом пуповиною (пупковим канатиком). Після того, як дитина народилася, через деякий час судини пуповини замінюються сполучною тканиною, отвір пупкового кільця рубцюється і затягується. При малих розмірах дефекту кільця пупкова грижа може тільки іноді з'являтися, коли малюк плаче або його щось тривожить. При великих розмірах постійно помітна припухлість у ділянці пупка, яка здатна збільшуватися в розмірах під час плачу чи напруження. При пальпуванні області пупка при діагностиці палець відчуває «отвір» у черевну порожнину.

У зміцненні ділянки пупкового отвору важлива роль належить черевним м'язам, які додатково стягують кільце. Поки процеси облітерації пупкового кільця ще не завершені, будь-яке збільшення внутрішньочеревного тиску може сприяти виходу петель кишківника, великого чепця і очеревини в припупковий простір. Таким чином відбувається формування пупкової грижі.

Однією з головних причин виникнення служить спадкова слабкість м'язів передньої черевної стінки. Думка, що дитяча пупкова грижа може виникнути внаслідок того, що акушерка під час прийняття пологів неправильно відтяла пуповину, і у малюка виникло широке кільце пупка, не має під собою медичного підтвердження. Анатомічна слабкість тканини м'язів у ділянці пупка закладається ще внутрішньоутробно.

У дорослому віці до розвитку пупкової грижі можуть приводити ожиріння, наявність післяопераційних рубців, асцит, надсадний кашель, важка фізична праця, травми живота. У жінок формування пупкової грижі, як правило, відбувається в період вагітності в результаті розтягування пупкового кільця, атрофії навколишніх тканин, зниженні опірності черевної стінки до підвищення внутрішньочеревного тиску.

Якщо пупкове кільце має невеликий розмір, то найчастіше кільце закривається в віці до 3-4 років. Але у випадку, якщо пупкова грижа не зникає, а навпаки, продовжує збільшуватися в розмірах, то необхідне хірургічне втручання.

Заходи профілактики пупкової грижі:

  • запобігання ситуаціям, що пов'язані з напруженням немовляти (надсадний крик і плач, здуття живота, закрепи тощо);
  • раціональне годування;
  • профілактичний масаж і гімнастика, спрямовані на зміцнення черевної стінки;
  • лікування дисбактеріозу кишківника;
  • носіння вагітними допологового бандажа.

Для усунення надмірного здуття кишківника у дітей маленького віку найбільш ефективним методом є природне годування грудним молоком. Однак пам'ятайте, що мама при цьому мусить дотримуватися дієти.

Записатись на консультацію