Гіпертрофічні та келоїдні рубці – в чому різниця

Гіпертрофічні та келоїдні рубці – в чому різниця — Фото 1

Рубці – це результат заміщення пошкоджених власних тканин на грубу сполучну в результаті оперативних втручань і різних травмуючих чинників (механічних, температурних, хімічних, іонізуючого випромінювання, глибокого деструктивного запалення і т.і.).

 

 Гіпертрофічні та келоїдні рубці – в чому різниця Гіпертрофічні та келоїдні рубці – в чому різниця

Гіпертрофічні рубці

 

Гіпертрофічні та келоїдні рубці – в чому різниця Гіпертрофічні та келоїдні рубці – в чому різниця

Келоїдні рубці

 

Рубці, будучи вираженим косметичним недоліком, часто призводять до психоемоційного дискомфорту, а також до розвитку психосоціальної дезадаптації і зниження якості життя.

 

Часто при дебюті виникнення рубців постає питання диференціального діагнозу між гіпертрофічним рубцем та келоїдом. Є істотні відмінності між цими видами рубців:

  • Ріст гіпертрофічного рубця починається відразу ж після загоєння і характеризується утворенням «плюс тканини», по площі рівній поверхні рани, в той час як краї келоїду завжди виходять за зону пошкодження. 
  • При гіпертрофічному рубці суб'єктивні відчуття відсутні або незначні. Келоїдні рубці викликають різні суб'єктивні відчуття (свербіж, біль, відчуття стягнутості шкіри, парастезії і т. і.). 
  • Зміна кольору гіпертрофічного рубця від рожевого до білястого відбувається в ті ж терміни, що і у нормотрофічних рубців, і з часом вони помітно стають більш щільними. Келоїд залишається насиченого червоного кольору і наполегливо росте. У одного хворого спостерігається один або кілька келоїдних рубців. 
  • Келоїдний рубець частіше зустрічається у людей у віці 10-30 років, в той час як гіпертрофічні шрами можуть виникнути в будь-якому віці. 
  • Морфологічна картина також має суттєві відмінності. Відомо, що синтез колагену в келоїдних рубцях приблизно в 8 разів вище, ніж в гіпертрофічних рубцях, що пояснює менший кількісний вміст колагенових волокон в гіпертрофічних рубцях, а, отже, і масу рубця. У гіпертрофічних рубцях клітин фібропластичного ряду менше, ніж в келоїдних, відсутні гігантські, незрілі форми «зони росту».

Записатись на консультацію