Де в Києві видалити родимку та все, що потрібно знати про меланому

Де в Києві видалити родимку та все, що потрібно знати про меланому — Фото 1

ІНФОРМАТОР

 

З родимками пов'язано багато страхів та міфів. Ви напевно чули, що їх потрібно видаляти, причому всі. А дехто вважає, що їх все-таки не варто чіпати. Насправді, якщо якась родимка викликає підозру або її потенційно можна здерти при розчісуванні або заняттях спортом — вам потрібно звернутися до фахівця. Особливо актуальним є питання в літній період: одним з головних чинників переродження родимки є ультрафіолетове випромінювання. Тому в кінці літа варто запланувати візит до дерматолога для планової перевірки родимок.

Так на що ж звертати увагу, як запідозрити меланому та коли і де можна позбавлятися від родимок? З цих питань ми консультувалися з фахівцями Інституту дерматокосметології доктора Богомолець.

Родимки, або, як ми часто називаємо ці новоутворення, родимі плями, — найчастіше вроджені або ж набуті під різним впливом (сонячним, хімічним) або в період гормонального дозрівання. Зазвичай немає необхідності їх лікувати, але спостерігати за ними потрібно обов'язково. Під впливом певних факторів навіть маленька родимка може «перероджуватися». Інакше кажучи — набувати властивостей злоякісної пухлини. Така пухлина називається меланома (від слова «меланін» — так називається пігмент родимки).

Меланома — це одна з найбільш злоякісних пухлин. Вона виникає або з родимки, яка вже давно є у людини на шкірі, або з родимки, яка тільки-тільки з'явилася. Небезпечна родимка людини нічим не турбує, не болить, не свербить, тільки збільшується в розмірі, змінює колір або форму. Меланома небезпечна тим, що дуже швидко метастазує в життєво важливі органи. На жаль, це все призводить до летального результату.

ЯК ОГЛЯДАТИ РОДИМКИ І ХТО У ГРУПІ РИЗИКУ

Всі ж чули фразу: «Чим більше родимок, тим щасливіша людина»? Однак це не зовсім так — за статистикою, з кількістю родимок на тілі зростає ймовірність формування небезпечної меланоми. Крім великої кількості родимок на тілі, є й інші фактори ризику:

  • Якщо вам вже видаляли «погані» родимки. Тобто існує ймовірність, що родимка після видалення рецидивує. Тому після операції потрібно дотримуватися режиму — не перебувати довго на сонці, користуватися сонцезахисними кремами і обов'язково спостерігати за рубцем. У разі, якщо вас він насторожує — біжіть до лікаря!
  • Імовірність розвитку меланоми збільшується в рази у людей, чиї кровні родичі хворіли на рак шкіри.
  • Фактором ризику є чоловіча стать та вік старше 50 років. Однак жінки лише в невеликому ступені «відстають» від чоловіків за частотою розвитку меланоми. 
  • Ризик розвитку меланоми у жінок зростає при коливанні гормонального фону: статевому дозріванні, клімаксі і особливо при вагітності та абортах.
  • У групі ризику світловолосі та світлоокі люди, бліда шкіра яких погано загоряє і сильно схильна до сонячних опіків. Також ви повинні пильніше стежити за родимками, якщо у вас є веснянки і руде волосся.

Будь-яка родимка асиметричної форми повинна викликати підозри, як і будь-яка родимка з нерівним або нечітким контуром або неоднорідного кольору. Особливу увагу потрібно звертати на родимки більше 5 міліметрів і на будь-які їх зміни: форми, кольору, розміру, поява свербежу або інших неприємних симптомів.

Тому дуже важливо не чекати всіх цих ознак, а йти до лікаря відразу, як тільки ви помітили будь-яку з них, наприклад розмитий контур або асиметрію. 

Де в Києві видалити родимку та все, що потрібно знати про меланому

ДЕ ПРОЙТИ ДІАГНОСТИКУ ТА ВИДАЛИТИ «ПОГАНУ» РОДИМКУ

Запам'ятайте — родимки ні в якому разі не можна видаляти самостійно! Процедури видалення родимок проводяться в медичних установах і тільки під контролем лікаря. Салони краси теж не дуже підходять — адже займатися цим має право тільки дипломований фахівець.

Теж саме стосується діагностики меланоми. Якщо ви знайшли нову родимку, не варто панікувати і ставити собі смертельний діагноз за статтями в інтернеті.

Пройти якісну діагностику ви можете в Інституті дерматокосметології доктора Богомолець. Сьогодні Інститут — найбільш відомий медичний заклад, який спеціалізується на діагностиці меланоми і раку шкіри. А ще це найсучасніше обладнання для діагностики, а найголовніше — унікальний багаторічний досвід лікарів дерматологів та онкологів.

Чому саме Інститут дерматокосметології доктора Богомолець?  В Інституті застосовується методика ранньої діагностики переродження родимок і виявлення раку шкіри на ранніх стадіях — дерматоскопія. Це діагностика за допомогою спеціального інструменту дерматоскопу, який дозволяє кваліфікованому лікарю розглянути структуру родимки і дати попередній діагноз щодо доброякісності або злоякісності новоутворення.

Крім цього, для пацієнтів з великою кількістю родимок робиться карта родимок – фотофіксація всіх новоутворень на тілі за допомогою спеціального обладнання. Це дозволяє, не травмуючи новоутворення, визначити особливості кордонів родимки, розташування пігменту і зафіксувати стан родимки, щоб потім простежити зміни, які відбудуться в ній з часом.

Запам'ятайте — меланома — не вирок. Лікування залежить від її стадії: може включати хірургічну операцію, променеву терапію, хіміотерапію, а також імунну терапію. Тому дуже важливо при найменших змінах в родимках або появі нових негайно звернутися до лікаря.

При виборі клініки для діагностики та видалення родимок в першу чергу варто звертати увагу на досвід лікаря, його кваліфікацію (він повинен бути дерматоонкологом), а також на репутацію і профіль клініки. Інститут дерматокосметології доктора Богомолець вже понад 20 років спеціалізується на діагностиці меланоми і раку шкіри, а також займається навчанням лікарів по всій Україні.

Записатися на консультацію та діагностику можна за посиланням або за телефонами (044) 235-00-08 і (044) 235-40-60.

 

Варвара ГРЕКОВА

Записатись на консультацію