Чудотворний лазер Ольги Богомолець

Чудотворний лазер Ольги Богомолець — Фото 1

«Ваше здоров'я», 2003

 

Перш, ніж зайти на розмову до головного лікаря Клініки лазерної медицини доктора медичних наук Ольги БОГОМОЛЕЦЬ, вирішила ретельно "вивчити" той перелік хвороб та проблем, з якими звертаються сюди по допомогу. Список на інформаційному щиті біля входу виявився немалим. Гемангіоми (судинні пухлини), гіпертрихоз та гірсутизм, судинні мальформації (“винні” плями), рубці, вітиліго, псоріаз, вугрова хвороба, целюліт, профілактика варикозного розширення вен, розгладжування зморшок, виведення татуювань, папілом, бородавок... Всього й не перерахувати.

 

Просто диво якесь

Зважаючи на таке різноманіття запропонованих послуг, з'явилося бажання дізнатися, якою з новітніх методик Ольга Богомолець пишається особливо. І почула у відповідь, що клініка має понад десяток патентів!

– Якщо ж говорити про мою улюблену методику, - продовжувала Ольга Вадимівна, - то це, безперечно, видалення гемангіом у немовлят. Чому? Мабуть, тому, що з немовлятами надзвичайно тяжко працювати і, звичайно ж, тому, що лазери при цьому допомагають робити справжнє чудо! Спочатку мені самій не вірилося, що таке можливе. Коли дитину приносили на контрольний огляд, ми не могли знайти навіть місця, де до цього була пухлина. Вона просто зникала, а шкіра залишалась ніжною і гладкою.

Традиційним лікарям без розуміння технології лікування, безперечно, було дуже важко в це повірити. Звикнувши до деструктивних методів лікування гемангіоми (рентгенотерапії, застосування променів Букі, хірургічних лазерів, поверхневого припалювання кислотами, електрокоагуляції), деякий час вони вважали наш метод шахрайством.

 

Лазер лазеру – не рівня

Суть методу полягає у тому, що промінь лазера склеює патологічну судину, абсолютно не травмуючи при цьому шкіри. Для наочності у клініці проводять простий експеримент. Надувають білу гумову кульку, що імітує шкіру людини, а в її середині – червону, наче це кровоносна судина. Під дією лазерного променя червона кулька склеюється і опадає, а верхня так і залишається неушкодженою. Подібне відбувається і в процесі лікування гемангіоми.

Авторська методика Ольги Богомолець розроблена на підставі використання лазера, який працює на фарбнику родаміні з довжиною хвилі 585-600 нм. Цю методику розробили американські дерматологи. Однак їхня українська колега настільки вдосконалила її, що зараз вже до неї приїздять за досвідом. Впродовж 10 років роботи клініки доктора Богомолець успішно проліковано тисячі пацієнтів, у той час як у тій же Швейцарії чи Франції, де працюють з такими ж лазерами, число пацієнтів вимірюється лише сотнями.

Обрана координатором Європейської асоціації лазерної дерматології в Східній Європі, Ольга Богомолець проводить навчальні курси й за кордоном. Вже була в Швейцарії, Франції, Іспанії, Туреччині...

– Сьогодні в Україні існує чимало клінік, які пропонують лікувати гемангіоми за допомогою лазеротерапії, - ділиться професійними секретами лікар. - При цьому вони застосовують лазери старшого покоління – ті, що працюють на парах міді, аргонові, СО2. І якщо за допомогою таких лазерів можна видаляти розширені судини на ногах у дорослих, то лікувати гемангіоми на обличчі немовлят - ні в якому разі, бо вони залишають рубці та спричинюють гіперпігментацію. А це завдає методу серйозної дискредитації. У нас не було жодного випадку, щоб після видалення гемангіоми спеціальним судинним лазером на барвнику у дитини залишився рубець!

Секрет досягнення такого успіху полягає не лише в довершеності методу, а й в ретельному доборі кадрів. Ольга Вадимівна твердо переконана, що опанувати цей фах під силу далеко не кожному лікарю. Він вимагає специфічних здібностей: вміння дуже чітко контролювати ситуацію, співставляти величезну кількість факторів і миттєво реагувати. Лазерна медицина – це мистецтво, яке потребує усвідомленого професіоналізму, знання суміжних спеціальностей, високого морального складу і внутрішньої етики. Так, приймаючи на роботу одну медсестру, у клініці опрацьовують дані 300 конкурсанток!

 

Увага! Гемангіома

Що ж це за хвороба, лікуванням якої так гордяться у Клініці лазерної медицини? Ольга Вадимівна пояснила:

– Гемангіома – це судинна пухлина, яка має доброякісну природу. Однак інколи вона може поводитися надзвичайно агресивно: проростати в око, в ротову порожнину, в вухо, в стравохід, у вагіну, в інші органи і приводити до незворотної втрати їх функції й інвалідизації.

Цей тип пухлин зараз зустрічається найчастіше. А найбільше він вражає дітей – 10% малюків до річного віку. Якщо казати про стать, то у дівчаток вони бувають утричі частіше, аніж у хлопчиків.

Чи має значення, коли саме звернеться пацієнт – у зрілому віці чи ще у дитячому?

– У зв'язку із тим, що традиційно лікарі відтягують термін початку лікування гемангіом, зважаючи на деструктивність методів лікування, пухлина проростає на таку глибину, на якій лазер вже не в змозі її досягнути. Тоді залишається використовувати ті методи, які не дозволяють отримати ідеального косметичного ефекту.

Які іще переваги Вашого методу?

– Це безболісне, безкровне лікування, яке проводиться амбулаторно. Після лікування гемангіоми шкіра залишається чистою, а на волосистій ділянці продовжує рости волосся.

Якщо йдеться про велику процедуру, про роботу з верхніми повіками, обличчям у немовляти, то робимо наркоз. Лазеротерапія вимагає від лікаря великої філігранності, відповідно існує потреба, щоб дитина не ворушилася.

Який час триває процедура лікування?

– При лікуванні невеликої пухлини (до 5 мм) достатньо одного імпульсу тривалістю 1500 мікросекунд. Коли пухлина велика, скажімо, покриває все обличчя, то на її обробку затрачується 10-15 хвилин. Кількість процедур обумовлена розміром гемангіоми і коливається від 1 до 10 з інтервалом 1-2 місяці.

 

Плями, що таврують психіку

В практиці Ольги Богомолець було дуже багато неординарних випадків, в тому числі й складних. Однак найбільше врізались у пам'ять перші, коли тільки починала працювати.

– 19-річна дівчина звернулася у клініку з судинною мальформацією. Велика червона пляма вкривала її скроню, верхню повіку і щоку. У зв'язку з певними матеріальними труднощами пацієнтки пляму прибирали не відразу, а частинами, почавши зі щоки. Під час чергової процедури, коли частина плями вже зникла, як зазвичай, Ольга Вадимівна розмовляла з пацієнткою. Радіючи, спитала: "Ну, як, друзі впізнають? Приберемо пляму – не впізнають." Дивно, але та нічого не відповіла. Натомість у неї почали котитися рясні сльози. Лікар зрозуміла, що вразила словами дівчину. А після деякої паузи почула: "Я зранку прокидаюся і не вірю, що в мене її вже немає. Підходжу до дзеркала – все одно не вірю ..."

А одного разу до клініки прийшла жінка, яка мала таку ж пляму на шиї. Намагаючись приховати свою "проблему", вона одягла гольф із тугою горловиною, а зверху пов'язала хусточку. Наче була в чомусь винуватою, пацієнтка мала пригноблений вигляд, опущені очі. Нарешті відкрила шию. Побачивши синювату пляму, яка дуже нагадувала слід від палкого поцілунку, лікар мимоволі посміхнулася. Жінка вмить зреагувала: "О, і Ви посміхаєтеся. Ви також подумали..." І ось пляму прибрали, від неї не залишилося жодного сліду. Коли жінка прийшла на останній – контрольний огляд, лікар її не впізнала. Сукня з відвертим декольте, зачіска з піднятими локонами, горда постава, впевнений вигляд.

Отакі дива робить з людиною новітній метод у руках лікаря-віртуоза. Тож недарма кілька років тому на ІІ Національному конгресі дерматологів та косметологів Ольга Богомолець отримала номінанту "Майстер "Золоті руки".

 

***

У той день Ольга Богомолець була на роботі вже з восьмої ранку. Коли після нашої годинної розмови, що скінчилася близько двадцятої, я виходила з клініки, Ольга Вадимівна ще залишалася – треба було переглянути листи з електронної пошти. Я не втрималась і запитала:
– Звідки Ви черпаєте таку силу і витривалість?
Вона усміхнулася і, сповнюючи теплом кожне слово, виважено відповіла:
– З любові. З любові до своєї справи!!


З найновітніших методів діагностики, які, окрім ефективності, дають ще й величезний рівень професійного задоволення, у Клініці лазерної медицини використовують метод комп'ютерної епілюмінесцентної дерматоскопії. На сьогодні це єдина в Україні клініка, де роблять таке обстеження. Не порушуючи цілісності покрову шкіри, метод дозволяє детально вивчити ті процеси, що відбувається в ній, а також діагностувати ще на доклінічній стадії меланому і рак шкіри. Це дає можливість позбутися меланоми ще на тому етапі, коли вона не метастазувала і її правильне хірургічне вилучення дає повну гарантію безпечного життя людини. Прикро, але в Україні 95% хворих з діагнозом "меланома" гине, в той же час у США ця цифра становить лише 5%. І це пов'язано не з методами лікування, а саме з несвоєчасною діагностикою!

 

Наталія ДАНЮК

Записатись на консультацію