Апаратна косметологiя, лазерна дерматологiя: два боки медалi

Апаратна косметологiя, лазерна дерматологiя: два боки медалi — Фото 1

Журнал «Les Nouvelles Esthetiques» №1, 2001

 

Сьогодні за допомогою дерматологічних медичних лазерів можна вилікувати пацієнтів, яких раніше вважали безнадійними. Проте, як відомо, у кожної медалі є два боки. 3 появою на медичній арені високопотужних лазерів виникла значна кількість нових ускладнень та захворювань, пов'язаних з недостатньою поінформованістю лікарів і пацієнтів.

 

Існує і досить велика кількість випадків, коли лікування з використанням відповідних лазерів виявляється малоефективним або взагалі не допомагає розв'язати проблему.
Умовно та з певною часткою гумору всі лазери можна поділити на:

  • високоефективні
  • малоефективні
  • неефективні
  • шкідливі.

Одночасно той самий лазер може бути І високоефективним (якщо пацієнта і метод обрано правильно), і шкідливим (у протилежному випадку). Тільки висококваліфікований лікар у змозі прийняти правильне рішення і зробити лазер високоефективним. Наприклад, ербієвий лазер допоможе усунути світло-коричневі вікові плями на шкірі, але якщо в пацієнта є розширені шкірні судини, лазерне втручання зробить їх більш яскравими, наблизивши капіляри до поверхні шкіри.

Вуглецеві лазери вітчизняного виробництва можна використовувати для видалення новоутворень шкіри, але спроби зробити з їх допомогою лазерне шліфування призведуть до утворення пухирців, гіперпігментацій, а надалі — до появи рубців. На відміну від них вуглецеві лазери, виготовлені в Європі чи США, дають змогу ефективно відшліфувати шкіру І розгладити зморшки.

 

Інколи для лікування одного захворювання пропонують кілька різних лазерів. Як знайти правильне рішення І зробити вдалий вибір?

Скажімо, для лікування розширених судин у клініках України пропонують аргоновий, мідний лазери, а також лазер на фарбнику (родаміні).

Аргоновий лазер є найменш специфічним у лікуванні судин І дає велику кількість небажаних ефектів — від вторинної гіперпігментацї до утворення виразок та рубців. Водночас він є єдиним лазером, який можна застосовувати в лікуванні потовщених судинних плям у осіб старшого віку. Мідний лазер ефективно усуває розміщені в шкірі нижніх кінцівок артеріоли та венули, але після лікування цим лазером судин на обличчі досить часто з'являються кірочки та виникають ділянки гіпер- або гіпопігментації.

Лазер на фарбнику (родаміні) — єдиний прилад, який спеціально призначений для лікування дітей з патологією судин шкіри. Лікування можна розпочати вже через тиждень після народження. Він також дає змогу з високим косметичним ефектом, безболісно і без рубців прибирати в дітей і в дорослих найтонші капіляри на обличчі та ногах, гемангіоми, вроджені судинні плями, рубці невеликого розміру. При лікуванні більш грубих судин ефективність цього лазера значно зменшується.

За селективним призначенням дерматологічні лазери можна поділити на групи: для лікування розширених судин та рубців, усунення татуювань та пігментних плям, для вапоризації (лазерного шліфування) та епіляції.

 

Наводимо неповний перелік лазерного обладнання, яке пропонується на міжнародному ринку.

1.  Лазери видимого світла, що генерують неперервне випромінювання:
а) аргоновий лазер;
б) лазер на парі міді;
в) криптоновий лазер.

2.  Судинні імпульсні лазери видимого світла:
а)  імпульсні лазери на фарбнику з накачкою від лампи-спалаху;
б) імпульсні КТФ лазери.

3.  Короткоімпульсні пігментні лазери:
а) рубіновий лазер з Q-перемикачем;
б) неодим: ітрій алюмінієвий гранат лазер з Q-перемикачем;
в) александритовий лазер з Q-перемикачем;
г)  імпульсний лазер на фарбнику.

4.  Лазери з імпульсами більшої тривалості й більшої довжини хвилі:
а) рубіновий лазер з тривалими імпульсами;
б) александритовий лазер з тривалими імпульсами;
в) джерела імпульсного світла з накачкою від лампи-спалаху;
г) імпульсні діодні лазери;
д) імпульсні Nd: YAG лазери.

5. Видаляючі та ріжучі лазери:
а) лазер неперервної генерації на діоксиді вуглецю;
б) імпульсні та скануючі лазери на діоксиді вуглецю;
в) ербіум: ітріум гранат алюмінию (Er: YAG) лазери.

Пройшли технічне випробування і дозволені для використання на території України лише дерматологічні та косметологічні лазери, виготовлені «Саdelа Соrр» (США) та Aesculap Meditec (Німеччина). Ці компанії виготовляють високоякісне обладнання, безпечне в експлуатації й ефективне в застосуванні. Вони є світовими лідерами у виробництві дерматологічних лазерів та розробці нових медичних технологій. Інші прилади, якими обладнані клініки, є пристосованими зразками промислових лазерів, що мають велику кількість побічних ефектів при їх використанні в медичній практиці.

Не існує чітких рекомендацій щодо підбору фізичних параметрів лазера під час лікування пацієнтів. Кожен лікар, який працює з лазерним обладнанням, з'ясовує індивідуальні особливості пацієнта: його вік, тип шкіри, реакцію на опромінювання; визначає параметри лазера: довжину хвилі, тривалість імпульсу, щільність енергетичного потоку.

Процес підбору параметрів лазера, які будуть ефективними тільки для певного пацієнта, є справжнім мистецтвом і вимагає від лікаря не тільки знань фізики тa медицини, а й внутрішнього чуття інтуїції.

 

За кордоном для того, щоб отримати дозвіл працювати з певним лазером, лікарі повинні пройти як теоретичну, так і практичну підготовку протягом двох років на робочому місці. Вони також зобов'язані вивчити лазерну фізику, оптику, правила власної безпеки та безпеки пацієнта.

На жаль, в Україні такі правила ще не встановлені, і навіть ті лікарі які працюють з лазерами, не знають, що існують обов'язкові курси лазерної медицини та біомедичної оптики, затверджені наказом МОЗ України № 166 від 22. 07. 1996 р. Навчання на цих курсах дає теоретичну базу, допомагає виробити практичні навички з лазерології та лазеротерапії. Сертифікат, який одержують випускники курсів, дає їм юридичне право працювати з низько- та високопотужними лазерними системами. З приходом лазерів у медицину   з'явилися і нові специфічні терміни, деякі з яких ми наводимо.

Останнім часом в засобах масової інформації з'являється все більше рекламної інформації про використання лазерів для епіляції. Інколи під вивіскою «лазерна епіляція» приховується дещо інше — використання ламп-спалахів, меxанізм та ефективність дії яких відрізняються від лазерів. Лампи-спалахи охоплюють великий діапазон хвилі і є менш селективними, тобто впливають не тільки не зайве волосся, а й на оточуючі тканини. На вколо цієї проблеми тривають постійні дискусії як серед лікарів так і серед пацієнтів: наскільки ефективним та довготривалим буде результат лазерної епіляції; як можуть виникнути побічні ефекти негативні та віддалені наслідки? Відповідь на всі ці запитання давно знайдено, але нам знову ж таки бракує інформації.

Записатись на консультацію