Базальноклеточная карцинома носа диаметром 1.5 мм

Базальноклеточная карцинома носа диаметром 1.5 мм — Фото 1

Клінічний випадок із практики лікаря Оксани Хомич, дерматолога, дерматоонколога Інституту дерматології та косметології доктора Богомолець.

 

"Навесні до нас в клініку звернулась жінка 59 років, за направленням косметолога для перевірки та видалення доброякісних новоутворень шкіри перед початком anti-age процедур, курс яких вона бажає пройти для підготовки до святкування ювілею.

Під час бесіди пацієнтка повідомляє, що в родині анамнез щодо онкологічних захворювань не обтяжений. Але в чоловіка було виявлено базально-клітинний рак шкіри обличчя у віці 63 років (успішно пролікований).

Також пацієнтка зазначила, що вони з чоловіком полюбляють пляжний відпочинок та часто засмагають, іноді до утворення сонячних опіків.

При загальному огляді шкірних покривів виявлено численне сонячне лентиго, наявний себорейний кератоз, меланоцитарні невуси та папіломи шкіри.

При детальному огляді шкіри обличчя, виявлено ледь помітне новоутворення в ділянці лівої ніздрі, що представлене папулою тілесного кольору. Клінічно більше схоже на дермальний невус, але пацієнтка зазначила, що дане утворення з'явилося приблизно півроку тому і ніяк її не турбує.

При проведенні дерматоскопії даного утворення було виявлено множинні тонкі поверхневі «деревовидні» судини на блідо-рожевому фоні.

Пацієнтку було направлено на ексцизійну біопсію даного новоуторення з попереднім діагнозом "базальноклітинна карцинома, поверхнева форма". Дану маніпуляцію проводила лікар хірург-онколог.

Гістологічний висновок підтвердив клінічний діагноз.

Пацієнтці рекомендовано профілактичні огляди кожні 3-4 місяці, використання фотозахисту та уникнення сонячних опіків і засмаги."

 

Базальноклеточная карцинома носа диаметром 1.5 мм

Базальноклеточная карцинома носа диаметром 1.5 мм

 

Базальноклітинна карцинома – це злоякісне новоутворення шкіри, що розвивається з епідермісу. Їй властиві місцева деструкція та інвазія в навколишні тканини. Цей вид раку шкіри займає перше місце за частотою утворення серед інших злоякісних новоутворень шкіри (50-75%).

Етіологія остаточно невідома. Найчастіше розвивається у осіб зі світлою шкірою (1, 2 фототип). Інтенсивне сонячне опромінення може призвести до утворення пухлини у зрілому віці.

Найчастіше локалізується на голові, шиї, рідше – на тулубі та кінцівках.

Перебіг часто безсимптомний, лише при прогресуванні та травматизації може бути незначна кровотеча, поява кірок, після чого, як правило, людина і звертається до лікаря.

Види базальноклітинного раку шкіри: поверхнева форма, вузлова, пігментна, склерозуюча.

Для діагностики використовується дерматоскопія та патогістологічне дослідження після видалення пухлини.

Записаться на консультацию